Йордан Моллов – финансистът, който избра България пред „Уолстрийт“

Гласувайте за статията

Един от най-опитните финансови експерти у нас е избрал да преподава опита си на български студенти пред възможността да бъде част от световната борса на „Уолстрийт“

Звучи невероятно, но е факт – след повече от 15 години опит зад граница, Йордан Моллов се връща обратно в родината, за да обучава възпитаници на Университета по библиотекознание и информациионни технологии в София.

Удостоен с престижното отличие „Хонорис кауза“, специалистът признава, че ключът към големите успехи и постижения се крие именно в това да развиваш потенциала на младите кадри и да вярваш в техните възможности.

„Навсякъде разчитаме на кадри, израснали в български офиси и компании, което дава възможност на трудолюбивите и усърдните да се развиват. Много от младите ни хора натрупаха ценен опит от проверките на местни и чуждестранни институции, които ние минахме успешно“, обяснява идеята си да стане преподавател на студенти Йордан Моллов.

Професионалният му път започва през далечната вече 2004 г. Още като студент е поканен в стажантската програма към Централата на Oбединените нации в Ню Йорк и преминава обучение в главния офис на нейния тогавашен председател Кофи Анан. Дипломира се като бакалавър по международни отношения от SUNY New Paltz, САЩ, след това става магистър по бизнес администрация от Fordham University, САЩ.

Световните финансови акули забелязват потенциала му и той получава невероятния шанс да работи в меката на борсовата търговия „Уолстрийт“ като анализатор на едни от най-големите хедж фондове – Hound Partners, 3G capital, NYLIM.

Следва най-големият му личен успех – влиза в историята на родната икономика като основател на „Голдън спирит асет мениджмънт“ – първия български хедж фонд на борсата в Америка, насочен към клиенти от Централна и Източна Европа.

Като изключително отговорен и лоялен към собствената си държава човек, Йордан Моллов пренася своя опит и в родния бизнес, като основава и ръководи в България редица фирми, превърнали се в лидери в дейността на борсовите инвестиции и посредничеството.

Днес, освен, е преподава на студенти, той е съветник към Комисията по бюджет и финанси в Парламента. Има личен блог, в който редовно публикува политически и икономически анализи по актуални теми от дневния ред на обществото.

Занимава се с консултантски услуги като експерт в български и чуждестранни компании, включително държавни правоохранителни органи, търсещи съвети, анализи или контакти с небанковия финансов сектор в САЩ и Източна Европа.

Всеки момент от свободното време, Йордан Моллов посвещава на семейството си. Най-голямата му гордост е неговият син, който е само на година и половина.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар