Германия въвежда обучение по шпионаж (Всичко за новата програма)

Гласувайте за статията

Германия въвежда обучение по шпионаж, вижте новата програма

Германия въвежда обучение по шпионаж. Страната възнамерява да стартира нова програма, която да подпомогне на служителите от разузнавателните агенции по-лесно да се борят с екстремистите. Програмата е пионерска за Европа, като такива обучения от години се провеждат в САЩ и Великобритания. Но тъй като в Берлин не искали да внасят чуждо „ноу-хау“ решили да изградят собствена програма.

Служителка от разузнавателната агенция „BND“, която се представя с псевдонима Луиза, споделя пред „Дойче веле“ собствената си история. Тя е на 29 години и решава да запише магистърски курс по „Intelligence and Security Studies“, което с прости думи означава — магистър по шпионаж.

Програмата се различава до известна степен от тези на американските и британските служби, тъй като включва всички курсове под една шапка. На Луиза и състудентите й ще преподават не само бивши шпиони, които да им обяснят къде са границите на шпионажа. Но също така и историци, психолози, експерти по исляма, компютърни специалисти и други. Тяхната цел ще бъда да подготвят младите служители в правителствените агенции не само да реагират ефективно в кризисни ситуации, но и да разпознават потенциални екстремисти в мрежата. Вербуването на информатори също е заложено в програмата, както и кога може да им се вярва и кога не.

Обучението ще бъде достъпно за военните, служители от държавната администрация и тайните служби. В дългосрочен план се планира да се обучават и членове на чуждестранни военни учреждения. Проектът е бил одобрен още преди 4 години, съобщават още от немското издание. Единственото, което спирало неговото стартиране е амбицията се изгради собствена програма за шпионаж.

Германия въвежда обучение по шпионаж сн. Уикипедия

Германия въвежда обучение по шпионаж сн. Уикипедия

„Програмата е уникална за Европа. Тук събираме всички специалисти под една шапка. А подобни опити на други места често пропадат заради егоизма на определени ресори“, казва професор Ян-Хендрих Дитрих, един от ръководителите на програмата.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар