Неочаквано! Сергей Станишев се отказа от председателството на Европейския парламент

Гласувайте за статията

Сергей Станишев няма да огласи ЕП, избират нов председател

Сергей Станишев отказа да оглави Европейския парламент. Въпреки че името му бе широко обсъждано и спечели сериозна политическа подкрепа от страна европейските депутати, лидерът на ПЕС /Партията на европейските социалисти/ категорично отказа да се раздели с мястото си.

„За мен е голяма чест, че Европейският съвет е разглеждал (и постигнал широко съгласие за) моята кандидатура за председател на Европейския парламент. Това е признание за моите политически позиции и поведение през годините и оценка на моята категорична европейска ангажираност. Благодаря на премиерите и на европейските лидери за инициативата и номинацията“, заяви Сергей Станишев по повод номинацията. Той обаче отказа да приеме предложението и да се включи в надпреварата, пише Blitz.bg.

Бившия лидер на червените заяви, че е изцяло отдаден на ПЕС и на работата си като председател на европейските социалисти. И предпочита да продължи да работи за тях и с тях, вместо да се ангажира с председателството на ЕП.

Бившият български премиер също така изрази разочарование от деноминацията на Франс Тимерманс като председател на ЕК и промените, които той би направил в общността. Както е известно обаче, холандецът бе отхвърлен от Вишеградската четворка като неприемлив кандидат. А като причина бе посочено, че е свързан с милиардера Джордж Сорос.

След оттеглянето на Сергей Станишев за позицията президент на ЕП, кандидатите, които останаха са Ска Келер, Сира Рего, Давид-Мария Сасоли и Ян Захрадил. Изборът ще бъде направен от всички европейски депутати, които участват в парламента. Печели кандидатът, който е спечелил абсолютно мнозинство, като празни и повредени бюлетини няма да бъдат признавани за редовни.

Сергей Станишев се отказа от ЕП заради ПЕС сн. Интернет

Сергей Станишев се отказа от ЕП заради ПЕС сн. Интернет

Позицията председател на европейския парламент е една от петте ключови позиции в ЕС. Неслучайно премиерът Бойко Борисов заяви, че ще подкрепи Станишев за този пост. Постът не само е изключително престижен, но и носи огромно влияние. Станишев обаче се отказа, тъй като прецени, че може да възникне конфликт на интереси.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар