Златен астероид носи милиарди на Земята (Вижте къде го локализираха)

Гласувайте за статията

Злато пада от небето, на Земята планират космически рудодобив от астероид

Злато пада от небето, но за щастие не на Земята. Или почти. Златен астероид е засечен в близост до Марс, а специалистите изчисляват, че може да донесе буквално милиарди на планетата ни. Или най-малкото, на държавата, която съумее да го експлоатира правилно.

Става въпрос за астероид „Psyche 16”, който се намира в момента между Марс и Юпитер. Учените са установили, че той съдържа огромни количества злато, желязо и никел. Само остава да бъде изследван, а американската космическа агенция НАСА планира да стартира този процес през 2022 година.

Професор Джон Зарнецки, председател на кралското астрономическо дружество на Великобритания обяви, че ще са нужни около 25 години, за да се изследва астероида и да се докаже дали има находища на ценни метали върху него. След това ще са нужни поне още 50, за да се намери начин да се експлоатира космическото тяло. Не е безсмислен и въпроса, кой ще има право върху тези находища. Факт е, че големите страни като Китай, Русия и САЩ имат възможност да добият злато от Космоса, но едва ли ще са единствените, които ще искат права върху астероида.

За момента учените само излагат догадки, че „Psyche 16” съдържа находища на злато. Това обаче не спира политиците и предприемачите да планират бъдещото му завладяване.

Скот Мур от компанията “EuroSun Mining” твърди, че всичко е въпрос на изградена инфраструктура. „С времето ще стигнем и до там“, казва още той, съобщава RT.

И ако астероидът се изчислява на стойност 3,8 милиарда долара в злато, то учените вече си поставят и други цели. Те са свързани с други космически астероиди, които минават около земна орбита. Планира се, те да бъдат изтегляни в орбитата и от да се извлича вода и други елементи.

Златен астероид носи милиарди на Земята сн. Уикипедия

Златен астероид носи милиарди на Земята сн. Уикипедия

Кроят се планове и за ново пътуване до Луната, която също е богата на злато и платина. С две думи — космическият рудодобив започва…

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар