Напрежение в ЕС заради избора на Франс Тимерманс (Вишеградската четворка обяви бойкот на вота)

Гласувайте за статията

Напрежение в ЕС за избора на нови лидери, Вишеградската четворка бойкотира вота

Вече трети ден изборите за нов председател на Европейската комисия удрят на камък. Франс Тимерманс, който бе избран с мнозинство от представителите на страните — членки в съвета на Европа, се оказа крайно нежелан за лидер. Вишеградската четворка, начело с Чехия се противопостави на избора му. Мотивите на лидерите са, че Тимерманс е „човек на Сорос“, пише press24.mk.

Ангела Меркел призова присъстващите за толерантност и разбиране, но самата тя не успя да накара групата да се обедини. Андрей Бабиш, премиер на Чехия, категорично отказа да приеме Тимерманс като вариант за лидер.

В същото време имаше бурни дебати и демонстрации и заради „Брекзит“, Карлос Пучдемон и капитан Карол Ракете. Европейските представители на десницата не станаха на откриването на заседанието. Британските депутати пък се обърнаха с гръб по време на химна на Европа „Ода на радостта“. Така те демонстрираха желанието на Англия да напусне общността. А в същото време имаше и гневни скандирания заради решението за продължително задържане на бившия испанския лидер Карлос Пучдемон и по повод ареста на немския капитан Ракете в Италия, във връзка със спорен въпрос около мигрантите.

Десницата продължава да поддържа и независимостта на Каталуня, както и други идеи, които не са подкрепени от социалистите, пише британския „Телеграф“.

Опитите на Ангела Меркел да успокои напрежението и да накара представителите да се държат по-отговорно, удариха на камък.“Всички трябва да осъзнаем, че трябва малко да се променят нагласите. Казвам това непрекъснато. Едва тогава ще има възможности за постигане на споразумение, а това е и духът, в който ще работим успешно — весело и решително“, каза Меркел пред репортери.

Напрежение в ЕС сн. You Tube Тимерманс

Напрежение в ЕС сн. You Tube

Колегата й Андрей Бабиш обаче ясно заяви, че не споделя нейния ентусиазъм. И дори нещо повече — не вижда повод да се откаже от позицията си, Тимерманс да не стане шеф на ЕК. Колкото и Германия, Испания, Франция и Холандия да се опитват да разубедят четворката.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар