Климатологът Георги Рачев разкри какви изненади се задават през лятото

Гласувайте за статията

Специалистът е категоричен, че преходните сезони не са изчезнали

Климатологът Георги Рачев разкри изненадите, които ни е подготвило лятото тази година.

Специалистът е категоричен, че то ще бъде нормално и малко по-топло от обичайното от гледна точка на температурите. За сметка на това обаче се очакват повече валежи.

Георги Рачев

Специалистът е категоричен, че преходните сезони не са изчезнали

Той отбелязва, че на този етап единствено Американската агенция за изследване на океаните и атмосферата NOA, дава прогноза за малко по-хладно време в Северна България през месеците юли, август и септември.

Георги Рачев уточнява, че България е покрила някои летни показатели още от месец май. Той е категоричен, че въпреки всеобщото схващане, преходните сезони не са изчезнали. Рачев припомни, че по принцип лятото в България е продължително, тъй като ние сме в най-южната крайнина на умерения климатичен пояс и по много показатели се доближаваме до Средиземноморието.

Преваляванията ще са съсредоточени предимно в западната половина – в Западна и Централна България. По морето ще е малко по-сухо.
„Засега тази прогноза се оправдава абсолютно точно, защото юни месец дотук сме между градус и половина и два над нормата, която е установена за 30-годишен период. Морето е топло, на изток остана топло и има един непрекъснат източен и североизточен пренос, което кара топлата вода да се събира близко до брега“, обясни климатологът.

Въпреки по-хладният въздух, който нахлу днес, очакванията са морето да остане топло. В заключение климатологът Георги Рачев посочи, че ни очаква нормално, топло и дъждовно лято. Що се отнася до Черноморското крайбрежие, то там температурите ще са по-високи от нормалните за сезона, пише blitz.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар