Откриха най-старата църква на планетата! Преглеждания: 4053

Откриха най-старата църква на планетата в Египет сн. Уикипедия .
0
Оценете този post

Археолози с необикновена находка, намериха най-старата църква на планетата.

Археолози се натъкнаха на необикновена находка — най-старата църква на планетата. Учените разкриха, че в Египет се намира един от първите храмове посветени на християнството. При това е построен малко след смъртта на Христос.

Докато работели върху останките на древна базилика, екип полски археолози, водени от д-р Кшищоф Бабрей от Краков, намерили необичайна находка. Те разкопавали друга сграда в близост до Александрия, когато случайно намерили невероятната църква, пише „Скопие 24“.

„Докато правехме последните изкопни действия, под базиликата открихме останки на зидове. Те се оказаха по-стари зидове, на много по-стара църква“, казват те.

Зидовете само доказват, че базиликата е изградена като замяна на първобитната църква, която е била унищожена по време на земетресение през 8 век след Христа.

Формата на зидовете подсказва, че църквата е изградена във вид на кръст, който често е бил тема на архитектурата на ранните църкви. Вътре екипът открива и фрагменти от керамични съдове и стъкло.

Оригиналната църква е датирана от IV век след Христа. А Бабра допълва. „Смятаме, че това е една от най-старите християнски църкви, открити на египетска територия“.

Според учените, руините на древната базилика показват, че тя е един от примерите за „подем на християнството в Египет и Средиземноморието в античността“.

Учените се надяват да намерят и повече информация относно ранните християнски центрове в Египет. А също и да си създадат ясна картина за появата на християнството в район, който в момента е заселен предимно от мюсюлмани.

„Нашето откритие е важно, бидейки, че в началото дори не знаехме какви са били остатъците от църквата в съседна Александрия, обяснява Бабра.

Откриха най-старата църква на планетата в Египет сн. Уикипедия .
Откриха най-старата църква на планетата в Египет сн. Уикипедия .

„Сега знаем как може би са изглеждали храмовете по онова време. Затова е много важно да се продължи изследването на тази църква“, добавя археологът. Разкопките продължават, а разкритията интересуват не само учените, но и местните правителства.

Коментари чрез Facebook

коментара

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.