Опасно време: Цяла Европа в плен на жеги и порои (Докога ще продължат катаклизмите?)

Гласувайте за статията

Опасно време в цяла Европа, дъжд в България, рекордни жеги на запад

Опасно време нападна Европа. Дъжд заля България, Румъния, Сърбия и Македония, докато в същото време западната част от континента е пред жестока топлинна вълна. Термометрите гонят 40 градуса и няма изгледи горещата вълна да бъде последна за сезона. Всъщност всички предвиждат, че това е едва началото.

Франция е в плен на жегата, а правителството взе мерки, като осигури допълнителни фонтани, чешми, отвори басейните за нощно плуване и изрази готовност дори да промени работното време на служителите.

В Италия също мислят да процедират по същия начин. В горещите часове от деня излизането навън е забранено, а топлото време се гони със сладолед и къпане в градските фонтани. Нищо, че е забранено.

Белгия продължава да работи като швейцарски часовник и препоръчва на гражданите си просто да носят шапки, да стоят на сянка, да пият повече вода и да се мажат със слънцезащитни кремове.

В същото време Балканите са залети от порои. Сърбия и Румъния още се възстановяват от бурите, а българското Черноморие се наводни. Слънчев бряг буквално стана плавателен, тъй като отводнителните системи блокираха, а Свети Влас, който по принцип се води по планинска зона и прилича досущ на Търново, се оказа блокиран от силния дъжд и задръстените шахти, които не успяваха да отвеждат излишната вода по улиците навън.

Докога така?

Трудно е да се предвиди кога ще е следващата гореща вълна и кой тропически циклон ще удари полуострова в предстоящите месеци. Това, което обаче не трябва да се забравя е, че кризата е в дългосрочен и глобален план. Намаляването на употребата на транспортни средства и уреди, които замърсяват въздуха, може да намали парниковия ефект. И да доведе до намаляне на температурните аномалии.

Опасно време в цяла Европа сн.  tocka.com.mk

Опасно време в цяла Европа сн. tocka.com.mk

Приемането на нови екосъобразни мерки, които да запазят климата, ще предотвратят пожарите, сушата и наводненията, заплашващи ежедневно човешки животи.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар