Палестина срещу Тръмп: Не се опитвайте да ни купите, няма да продадем земята си!

Гласувайте за статията

Цяла Палестина се обедини срещу Тръмп, не искат намеса в делата си

Цяла Палестина излезе на протест срещу Доналд Тръмп. Срещата на американския президент с лидерите от арабския свят в Манама, предвижда и план за „спасение на Палестина“. Според него, американските предприемачи ще бъдат насърчени да вложат над 50 милиарда долара в Палестина, да отворят десетки хиляди работни места и да развие местната икономика. Но има един проблем. Дори двете опозиционни партии на Палестина се обединиха срещу Тръмп заради факта, че американското правителство продължава да подкрепя Израел и неговата политика срещу палестинците.

Планът е на Джаред Къшнър, който е зет и съветник на американския президент. Той нарича плана „мир за просперитет“ и възможност за развитие. Комичното в ситуацията според „Гардиън“ е, че планът включва инвестиции в окупираните територии и съседните държави. А в същото време Израел продължава да не признава Палестина и да спори относно Ивицата Газа.

Мнозина нарекоха плана на Къшнър „фантазия, която е в пълен разрез с реалността“. Други пък заявиха, че това е комично недоразумение, очевидно ласкаещо суетата на Къшнър.

Палестинците решиха да бойкотират конференцията, като в последствие бе взето решение да не се канят израелците. Въпреки това една малка част палестински бизнесмени взеха решение да се появят на конференцията и да изслушат предложенията на Тръмп и Къшнър.

В същото време и управляващата партия, и опозицията излязоха по улиците на Палестина с протести и лозунги. „Няма да ни купите!“, „Ние не продаваме земята си“, гласят посланията.

Палестина скочи срещу Тръмп и Къшнър сн. Уикипедия

Палестина скочи срещу Тръмп и Къшнър сн. Уикипедия

Премиерът на Палестина Мохамад Щайе заяви, че конференцията е безсмислена, още повече, че не предлага решения на 70-годишен политически проблем. И обсъжда теоретично разпределение на 50 милиарда долара, които реално дори не са събрани. А и Израел се очаква да изпрати бизнес делегация. С други думи — срещата изглежда предварително обречена, когато и двете страни не искат да проявят отстъпки.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар