Истанбул в еуфория след падението на Ердоган (Дойде ли краят на султана?)

Ердоган загуби Истанбул сн. tocka.com.mk
0

Ердоган загуби Истанбул, дойде ли краят на управлението му ?

Истанбул има нов градоначалник. Един от най-големите противници на Ердоган — Екрем Имамоглу, за втори път спечели изборите за кмет, след като преди месец те бяха касирани. Той победи бившия премиер Бинали Йълдъръм, при това с повече от 750 000 гласа.

Както е известно, лично президентът настоя да се касират изборите в Истанбул след първата победа на Имамоглу. Тогава разликата между двамата представители беше незначителна — едва 13 000.

Този път обаче за опозиционера от Републиканската народна партия гласуваха над 750 000 избиратели повече, спрямо тези за Йълдъръм. В резултат на това по улиците на града настъпи истинска еуфория. Стотици скандираха името на новия кмет и се поздравяваха за победата му.

Имамоглу победи и на предишните избори, които се състояха на 31 март. Той обаче остана кмет едва 18 дни, тъй като Йълдъръм внесе жалба в изборната комисия, заедно с други представители на управляващата Партия на справедливостта и развитието и касира резултатите.

Все пак Ердоган показа мъжество и честити на Имамоглу победата. Той от своя страна заяви, че е готов да бъде кмет на всички гости и жители на Истанбул, без оглед на тяхната народност, религия, раса или пол. А още по-малко на политическата им принадлежност.

За първи път от 25 години партията на Ердоган загуби Истанбул. На местните избори през март, той също така загуби още и Измир, и Анкара.

По всичко изглежда, че е настъпил моментът, в който Турция иска да се освободи от желязната хватка на президента. Промените в конституцията, които дават на президента неограничени права и възможности, започнаха да влияят на настроението на избирателите.

Ердоган загуби  Истанбул сн.  tocka.com.mk
Ердоган загуби Истанбул сн. tocka.com.mk

Когато се гласуваха промените, обясненията сред гражданите за какво ще гласуват, дори не съществуваха. След тази загуба на Ердоган обаче, мнозина виждат край на властването му.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.