След пожара в Марица – изток 2: Има ли замърсяване на въздуха и какви са щетите?

Гласувайте за статията

След пожара в Марица – изток 2 щетите за хиляди, замърсяванията — минимални

Няма риск от замърсяване на въздуха след пожара на ТЕЦ Марица – изток 2. Щетите са за стотици хиляди левове, след като се запали един от блоковете на ТЕЦ-а, а един от комините падна.

Запалила се е сероочистващата инсталация на 8-и блок, а коминът на станцията се срути заради пожара.

За щастие няма пострадали, нито има информация за замърсяване на въздуха. Една от най-големите тревоги на ръководството на дружеството, бе да се осигури безопасността на служителите, особено на тези, намиращи се в непосредствена близост до мястото на пожара, а също и на жителите в района.

Пожарът е възникнал по време на ремонт на комина. Съоръжението е високо 135 метра и се запалило по време на ремонтните дейности. Само благодарение на бързата реакция на пожарникарите не са пострадали хората. Работници е трябвало да сменят гумени уплътнения захванати с болтове, но те заяли и е била използвана режеща машина.

Инсталацията на седми блок е спасена, но щетите са за стотици хиляди левове. Въпреки това министърът на енергетиката Теменужка Петкова успокои, че блокът няма да бъде оставен в това състояние, а ще се приведе в ред, който да го направи годен за работа.

Що се отнася до риска от замърсяване на въздуха, дори данните на мобилната станция на пожарната и стационарния център на РИОСВ край село Ковачево са показали, че няма риск за хората от околните населени места.

Инженер Живко Динчев – изпълнителен директор на ТЕЦ Марица – изток 2 обясни още, че огневи дейности се извършват редовно по време на ремонти, пише „Би Ти Ви“. По думите му със сигурност ще се проведе разследване, за да се установят причините за пожара.

Няма риск от замърсяване на въздуха, след пожара в Марица-изток 2

Няма риск от замърсяване на въздуха, след пожара в Марица – изток 2 сн. БНТ

Няма риск и за нормалната работа на топлоелектроцентралата, тъй като 8 блок, където е възникнал пожара, вече е бил в планов ремонт. И съответно не е функционирал.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар