Проф. Тодор Кантарджиев алармира за сериозна опасност на гръцките плажове

Гласувайте за статията

Не подценявайте ситуацията, за да не си почерните почивката

Проф. Тодор Кантарджиев алармира за сериозна опасност, която дебне летуващите по гръцките плажове.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести – проф. Тодор Кантарджиев посочи, че комарите, които нападат летуващите по гръцките плажове, са носители на западнонилска треска. Само през миналата година, са регистрирани 15 случая на заразени с болестта, а при двама души тя е довела до смърт.

проф. Тодор Кантарджиев

Не подценявайте ситуацията, за да не си почерните почивката

Проф. Тодор Кантарджиев е категоричен, че заболяването не може да се пропусне или да се скрие. Заплахата е надвиснала над всички летуващи, но най-застрашени са децата. Той съветва да не допускате комарите да влизат в помещенията, в които нощувате. Освен това не трябва да посещавате и места, на които концентрацията на комари е много голяма.

От ефира на Нова тв, проф. Тодор Кантарджиев посъветва да не пропускате да се напръскате с репеленти срещу комари като третирате не само дрехите, а и тялото си.
Той подчерта, че Балканите са застрашени от западнонилска треска. В Гърция преобладаващата част от хората вече са изградили антитела срещу болестта. Това обаче не важи за българите, които летуват в южната ни съседка.

По повод бума на кърлежи пък, проф. Канарджиев посъветва хората да не се търкалят по тревата, докато не се засуши.
Той е категоричен, че след като кърлежът бъде отстранен от специалисти, трябва да се постави ваксина срещу тетанус. Тя намалява вероятността да се разболееете с лаймска болест с 10.2 пъти, пише blitz.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар