Македонски историци: Гоце Делчев не може да е българин и да се е борел за свободна Македония! Преглеждания: 2891

Македония не дава Гоце Делчев сн.Wikipedia
1
Оценете този post

Македония не дава Гоце Делчев

Конфликтът, който миналата седмица се заформи между министъра на вътрешните работи Красимир Каракачанов и македонските историци за Гоце Делчев продължава. Двете страни спорят за етническата принадлежност на революционера и правото да се нарекат негова родина.

Както е известно, българският министър настоя от македонските учебници по история да се изтрие информацията, че Гоце Делчев е македонец. Нещо повече – той припомни, че има достатъчно доказателства за българския произход и етнос на големия революционер. Както и за неговия живот и дело.

Драги Горгиев, шеф на Института за национална история и председател на македонската комисия за исторически и образователни въпроси, изключи възможността Гоце Делчев да бъде представен като българин в учебниците по история.

Македонските медии също водят горещ дебат по темата. Те твърдят, че в писмо на Тодор Александров до Михаил Чаков, от 2 август 1923 година, първия отдава признание за заслугите на Гоце Делчев за „днес борещата се, а утре независима Македония“, както и за неговата активност. Той също така изразява желание, останките на Гоце Делчев да бъдат положени в „столицата на независима Македония.

Фактът, че писмото е написано на чист български език, както и че в текста се споменават още родолюбиви идеи за намиране и съхранение на останките на Гоце Делчев в София, остава без коментар.

Въпреки това историците от Северна Македония категорично се противопоставят на идеята, че Гоце Делчев се е борел за Велика България с Македония в състава си. Или за силна България и независима Македония, пише expres.mk.

Както изглежда по казуса с произхода и признанието на Гоце Делчев споразумение скоро няма да се постигне. Интересно е обаче, че освен за неговата принадлежност историците спорят още за учениците на Кирил и Методий – Климент и Наум, както и за произхода на цар Самуил.

Македония не дава Гоце Делчев сн.Wikipedia
Македония не дава Гоце Делчев сн.Wikipedia

Историчката Наташа Котлар обаче най-образно описва ситуация. „Гоце Делчев е македонска историческа личност, не може да се пазарите за него. На пазара има моркови, картофи, зелки … за тях се пазарете колкото си искате“, добавя още тя, пише mkd.mk.

Сн. https://expres.mk
Сн. https://expres.mk

Коментари чрез Facebook

коментара

1 коментар
  1. Qvkata казва

    Имам чувството, че за македонците понятието „географска област“ не съществува. Основателно беше гърците дълги години да водеха спор с тях за името на държавата. Жалко, че и ние не се включихме по категорично в спора, за да изцясним спорните точки от съвместната ни история. Можеше пък и на края да прогледат и да разберат колко много са били заблуждавани от „братята“ сърби.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.