Брекзит в застой! Тереза Мей подаде оставка (Кой ще я замени?)

Гласувайте за статията

Тереза Мей подаде оставка, спрягат Борис Джонсън за заместник

Тереза Мей подаде оставка. След серия изтощителни совалки между Брюксел и Лондон, британският премиер се предаде и заяви, че вече не е в състояние да изпълнява задълженията си. Повод за оставката й е именно липсата на споразумение по казуса „Брексит“. Мей направи опит да издейства най-добрите условия за Британия след напускане на ЕС, но от Брюксел отказаха да приемат споразумението й. Премиерът от своя страна не успя да убеди парламента на други отстъпки и в резултат на серия безсмислени спорове, тя просто се предаде.

Със сълзи на очи, Мей се сбогува с избирателите от „Даунинг стрийт“ 10. Тя ще остане на премиерския пост до 7 юни, когато се очаква нейният заместник да стъпи в длъжност.

Тереза Мей успя да издържи едва две години на поста премиер. Мястото се оказа изключително ветровито, след като Дейвид Камерън подаде оставка.

За неин заместник се спряга бившият външен Борис Джонсън. Джонсън напоследък е във фокуса на внимание с развода си, както и с новата си връзка с партийния сътрудник Кари Саймънс. Именно затова и толкова голям интерес привлича неговата фигура.

Другият фаворит е Доминик Рааб, който се превърна в секретар по въпросите за Brexit.

Като потенциален заместник на Мей се спряга още и Андреа Лийдсъм. Тя е бивша съперница на Мей от изборите през 2016 година. Освен това е лидер в Камарата на общините и е с коефициент 12/1 според букмейкърите за победа.

Майкъл Гоув е бивш министър на образованието и екс журналист. Той се завърна като бивш министър на околната среда и водите. Той е смятан за един от най-добрите мислители в министерския съвет, но засега не е обявил кандидатурата си.

Тереза Мей подаде оставка сн. Flickr

Тереза Мей подаде оставка сн. Flickr

Джеръми Хънт, който е бивш министър на външните работи и е за оставането на Англия в ЕС, депутатката Пени Мордаунт, която работи в отбраната, кралския учител Рори Стюарт и други.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар