Така се прави! Борисов вози Ципрас с джип: Качи се, да те возим като българин!

Гласувайте за статията

Бойко Борисов разходи лично Ципрас до първата копка на газовата връзка между България и Гърция

Трабантчето на Соломон Паси явно вече не е актуално, но Бойко Борисов все пак успя да шашне гръцкия си колега. Българския министър-председател посрещна Алексис Ципрас за откриването на газовия тръбопровод, който да свързва България и Гърция и го закара сам до мястото, където двамата направиха първата копка.

„Качи се, да те возим като българин!“, каза на Ципрас Борисов. Премиерът бе в село Кирково, където ще преминава газовата връзка, която ще свързва България и Гърция. Газопроводът ще се свърже с газопреносната система на Стара Загора, превръщайки областния център в ключов обект за Балканите.

Общата дължина на газопровода е 182 километра, като 150 от тях са изцяло на българска територия. Общата стойност на проекта е 260 милиона евро, а по-голямата част от сумата, ще се осигури от България. Отделно от това, от гръцка страна газопроводът ще започва от Комотини, като се има за цел доставките на газ да идват от Азърбейджан.

Междувременно Бойко Борисов посрещна по изключително колоритен начин гръцкия си колега. След като го запозна набързо с кмета на Кърджали и Кирково, както и с още няколко висши представители на местната власт, той настоя лично да го закара до мястото, през което ще преминава газопровода.

Това е третата връзка по южния газов коридор. След провала на проекта „Южен поток“, който бе замразен, а после и спрян заради неразбирателство между ЕС и Русия, българският премиер си постави за цел да превърне страната в ключов енергиен център на Балканите. Изградени са газови връзки и с Румъния, и с Турция и със Сърбия. „Много делегации ходиха до Азърбейджан, но газ не се носи в джобовете“, каза Борисов.

Бойко Борисов вози лично Ципрас в Кирково сн. Фейсбук

Бойко Борисов вози лично Ципрас в Кирково сн. Фейсбук

Той призна още, че газта ще минава през трансадриатическия коридор, а отделно от това интерконектора в България ще може да получава газ още от Алжир, САЩ, Катар, Израел, Египет и други, през газопровода в Александруполис.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар