Разкриха загадката около ръкописа на Войнич (600 години не могат да го дешифрират)

Гласувайте за статията

Мистерията около ръкописа на Войнич е разкрита

Загадката около ръкописа на Войнич е разкрита. Легендарната книга със странни рисунки, на която бяха приписвани дори алхимични тайни, най-накрая е декодирана.

Д-р Джерард Чешър успя там, където десетки програми по криптография, софтуерни приложения и компютри се провалиха. Той работи с мъртвия вече език — проторомански и чрез изучаване на символите и буквите, както и на техните описания успява да дешифрира смисъла на текста.

А ръкописа на Войнич се оказал изключително интересно четиво. Той е свързан с информация за билкови лекарства, терапевтичното къпане, астрологически календар за зачеване на дете, както и въпроси свързани с женския ум и родителството.

Ръкописът е създаден от доминикански монахини за Мария Кастилска, леля на Катерина Арагонска. Давани са съвети и за провеждане на търговски преговори, както и за физическо пречистване, духовно общение и за общите средства за отдих и свободно време.

Ръкописът на Войнич носи името на полския търговец на книги, който го закупува през 1912 година, като самия текст се смяна, че е написан през 15-ти век в Централна Европа.

Протороманския език е потомствен от романския език, който включва португалски, испански, френски, италиански, румънски, каталонски и галисийски. Езикът е разпространен по средиземноморието по време на Средновековието, но рядко се е използвал за създаването на официални и важни документи, тъй като латинския е езикът на кралските особи, църквата и правителството.

„Преживях серия от моменти „Еврика“, докато дешифрирах кода“, казва д-р Чешир. Това, което разкрива ръкописа е много по-интересно от всички митове и легенди около него, казва още ученият.

Дешифрираха ръкописа на Войнич сн. Уикипедия

Дешифрираха ръкописа на Войнич сн. Уикипедия

Той споделя, че ръкописът е своеобразен наръчник и източник на информация за епохата, в която е писан. И разкрива изключително интересни подробности от нея. Д-р Чешир твърди още, че той е много подробен и конкретен сборник. Особено относно нещата свързани с обществения и социалния живот от епохата, която представя. А езикът, на който е писан, е още едно скрито богатство.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар