Нотр Дам с нов облик след пожара (Виж как ще изглежда реставрираната катедрала)

Гласувайте за статията

Нотр Дам с нов облик след пожара

Нотр Дам може да се окаже с нов образ след пожара. Църквата, която изгоря при нелеп инцидент по време на възстановителни дейности, ще бъде възстановена в пълния си блясък.

И дори още по-красива отпреди. Специалисти архитекти предложиха промени, които доста променят визията на предишната катедрала. И й придават един по-модерен образ.

Въпреки че проектът на архитектурното студио не е одобрен нито от кмета на Париж, нито от парламента или правителството, той стана много популярен в мрежата. Местната компания Vincent Callebaut Architectures представи своята визия за възстановяването на този паметник на културата, с основен акцент върху устойчивостта на новата сграда.

Засега проектът е само концепция, а работното й име е Palingenesis и изглежда доста интересно. Докато непокътнатите части на катедралата ще изглеждат почти същите, Callebaut имат коренно нова идея за горната част на сградата, която се е повредила при пожара. Предложението предвижда нова кула и дървена рамка от ламинирани греди с основа от въглеродни влакна. Новият покрив ще позволи повече естествена светлина да проникне в катедралата и по-добра вентилация на помещенията. Освен това ще осигури пространство за поставяне на панели за зареждане със слънчева енергия, пише mkd.mk.

Покривът ще бъде изработен от триизмерно кристално стъкло във формата на диаманти. Тези кристали имат органично активен слой от въглерод, водород, азот и кислород, който абсорбира светлината и я превръща в енергия. Тази енергия ще може бъде съхранена в отделни клетки и директно преразпределена през катедралата. Концепцията на Palingenesis включва и градина, както и ферма с аквапоника и други зелени култури. Според компанията, тази ферма ще произвежда до 25 кг плодове и зеленчуци на квадратен метър годишно, т.е. общо 21 тона плодове и зеленчуци, които ще могат да бъдат разпределени на най-бедните жители на Париж.

Нотр Дам ще блести сн. Vincent Callebaut Architectures

Нотр Дам ще блести сн. Vincent Callebaut Architectures

Несъмнено богоугодно дело, за което си струва да се пожертва част от стария образ на църквата, в името на по-висша цел.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар