150 милиарда евро за нова катедрала „Нотр Дам“

Гласувайте за статията
Милионери започнаха да правят дарения за възстановяването на храма „Нотр Дам“

150 милиарда евро е най-оптимистичният бюджет за възстановяване на катедрала №1 в Париж – изчисляват експерти. „България днес“ информира за дарителската кампания за новото изграждане на „Нотр Дам“, подета от френския президент Еманюел Макрон, който произнесе емоционална реч.

„Избегнахме най-лошото благодарение на пожарните екипи“ – заяви Макрон.
„Ще съберем най-талантливите, за да я възстановим. Нашата „Парижка Света Богородица“ е нашата история, нашата литература, нашето вдъхновение. Мястото, където сме изживели най-славните си мигове“ – заяви Макрон, който поиска храмът да бъде възстановен изцяло за 5 години.

Френският милиардер Бернар Арно и неговата компания предоставят 200 млн. евро за кампанията за възстановяването на готическия храм. Още 100 милиона идват от сметката на съпруга на Салма Хайек – милиардера Франсоа-Анри Пино – съобщават от Си Ен Ен. Собственикът на едни от най-известните модни марки в света и на футболния клуб „Рен“ е наследник на една от най-богатите фамилии във Франция.

Според информация от френските медии държавният фонд за опазване на културното наследство на Франция стартира набирането на средства за възстановяването на катедралата.
Кметът на Париж Ан Идалго предлага провеждането на международна донорска конференция за изграждане отново на катедралата. Според него кметството ще осигури 50 млн. евро за възстановяването на храма.
„Реконструкцията, която очевидно ще бъде изключително скъпа, ще мобилизира цялата страна“ – обяви кметът на Париж.
Събраните до момента средства надхвърлят 1 млрд. евро.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар