Еманюел Макрон обеща: Ще направим Нотр Дам още по-красива (Вижте още)

Гласувайте за статията

Еманюел Макрон започва кампания за набиране на средства

Еманюел Макрон се обърна към френския народ след тежкия пожар, който унищожи катедралата „Нотр Дам“. Вчера пожар изпепели това световно културно наследство и само за няколко часа опустоши катедралата, устояла на времето над 850 години. След победата над стихията Франция обяви, че ще възстанови парижката „Света Богородица“, а дарителите вече събраха стотици милиони евро.

Силните думи на френския президент Еманюел Макрон, че ще направи невъзможното, за да обедини света в спасяването на „Нотр Дам“, предизвикаха мощна вълна от солидарност. В Париж все още продължава разследването по търсенето на причината за този трагичен инцидент. По време на избухването на пожара не е имало работници от фирмата, която е ремонтирала катедралата. Един от шефовете на работниците заяви, че те са спазили всички инструкции за сигурност.

По всичко изглежда, че пламъците са тръгнали от скелето на покрива, където от месеци тече ремонт. Пожарът бързо се разраства и поглъща голяма част от сградата. Високата близо 100 метра кула с формата на стрела не успява да издържи. В гасенето на пожара са се включили повече от 400 пожарникари, които се опитва да спасят катедралата с помощта на 18 водни оръдия.

След повече от 5 часа борба, пожарникарите успяват да овладеят пламъците и да спасят основната конструкция. А президентът Еманюел Макрон обеща, че „Нотр Дам“ ще бъде възстановена.

„Казвам ви го много тържествено тази вечер. Ще възстановим катедралата, всички заедно. Това без съмнение е част от френската ни съдба и голям проект за идните години. Аз обаче се ангажирам с него и още утре ще започнем национална кампания за набиране на средства, която ще отиде далеч отвъд нашите граници. Ще се обърнем към най-големите таланти и много хора ще дойдат. Ние ще я възстановим. Ще възстановим „Нотр Дам“. Защото това очакват французите и защото нашата история го заслужава“, заяви Макрон, пише nova.bg.

Еманюел Макрон обеща да направи "Нотр Дам" още по-хубава сн. Инстаграм

Еманюел Макрон обеща да направи „Нотр Дам“ още по-хубава сн. Инстаграм

Президентът на Франция обещава също, че катедралата ще бъде възстановена за 5 години и дори ще бъде още по-красива. Според Макрон пожарът, който опустоши „Нотр Дам“, е показал способността на французите да „се мобилизират“ и „да се обединяват“.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар