Различните видове спортове изискват специални аксесоари, уреди и екипировка, за да се извлече максимумът, а и все пак да носи удоволствие. За желаещите да тренират боксовите си умения и да поддържат форма чрез боксиране, едва ли има по-важен аксесоар от боксовата круша. Е, боксовите ръкавици също не са за пренебрегване, но фокусът ще бъде върху изборът на подходящ чувал. Бойните изкуства изискват сериозен тренинг, правилен спаринг партньор и начин за подобряване на техниката. Правилният боксов чувал е всичко това.

Видове боксови круши и чували в sportensklad.bg

Основната разновидност при боксовите круши са висящите. Те се закрепват на тавана или на специална рамка, като целта е да бъдат максимално стабилни и надеждни. Пълнежът е различен и варира от пясък и се стигне до платнени и кожени изрезки. Възможността за регулиране на пълнежа е важна, за да се покрива спортния напредък и нуждата от допълнителна съпротива. Дължината на чувала е важна за удобството и ефекта от тренировката. Средата на подходящия идва на нивото на гарда. Облицовката най-често е от устойчива синтетика - винил, която поема хиляди удари без да промени своите качества. Балансирането на боксовата круша е добре да става редовно, така се постига оптимално добро натоварване. Стабилното закрепване става с помощта на халки и верига, които осигуряват безопасност при употреба. Бързата круша със стойка е чудесен избор за трениране на скоростта и рефлексите. При монтажа на боксов чувал в домашни условия, препоръчваме да се съобразите с височината на стаите. Това ще рече, при стандартна височина около 260 см на стаите, дължината на крушата трябва да бъде 140-150 см. Допълнителното удължаване може да намали стабилността при ползване, затова се препоръчва да се използват само оригиналните скрепителни елементи.

Допълнителни боксови аксесоари

Освен качествена боксува круша, за пълноценната тренировка са нужни и някои друг и боксови аксесоари – протектори, бинтове и разбира се ръкавици. Протекторите са важни за защита на тялото при удар, независимо, че става дума за тренировка. Качествените ръкавици са от ключово значение за комфорта по време на сесия. Те трябва да бъдат подходящи по размер и да защитават палеца, кокалчетата и пръстите при удар. Професионалните боксьори се нуждаят и от точни хронометри и таймери за подготовка си.

Какви са ползите от боксирането с боксова круша?

Освен като част от подготовката за двубой, боксовите чували са перфектни за подобряване на физическото, а и на психическото състояние. Това ще рече, че могат да се включат като кардио тренировка преди силовото натоварване или за намаляване на стреса от ежедневието. Ако сте начинаещи в ползването на боксов чувал, препоръчваме ви да научите правилната техника на удряне, защото в противен случай, ще се сдобиете с болки в китките и пръстите. Подценяването на тази стъпка води до много грешки в удрянето и прекомерно натоварване на ставите, без да има реална полза за физиката.