Амал Клуни оглави кампанията за свободните медии: Само за 2018 бяха убити над 100 журналисти!

Гласувайте за статията

Амал Клуни поведе кампания за свободни медии, защитава правото за свободни медии

Амал Клуни стана лице на кампанията за свободни медии. Съпругата на актьора Джордж Клуни, която е и адвокат по човешките права, прави всичко, за да помогне за подобряване на свободата на медиите. И дори оглави кампания срещу убийствата на журналисти.

По-рано днес британският министър на външните работи, Джеръми Хънт обяви заедно с Амал Клуни, че започват кампания за защита на свободата на медиите.

Хънт и Клуни са дали старт на кампанията в рамките на срещата на външните министри на G7 в Динар, Франция предаде AP. Както вече стана ясно, Амал ще бъде специален пратеник на организацията за свободата на медиите. Отделно от това, тя ще оглави и комисията от правни експерти. Тя би трябвало да предложи съвети на правителствата за увеличаване на правата на журналистите.

Хънт казал, че защитата на свободата на медиитее от „глобално значение“. И то особено след убийството на журналиста Джамал Кашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул през октомври миналата година. По думите му, 2018 е най-смъртоносната година за свободната преса, тъй като през нея са били убити над 100 души световни журналисти. А колко са прикритите убийства на разследващи журналисти, работили под прикритие, дори и статистката не може да посочи.

Амал Клуни става лице на кампания за свободни медии сн. Уикипедия

Амал Клуни става лице на кампания за свободни медии сн. Уикипедия

Британският министър добави, че демократичните държави трябва да се обединят. И да възстанат срещу убийствата, арестите и принудителното задържане в ареста на журналистите. По всяка вероятност в хода на дебатите ще бъде засегнат въпроса и с новите ограничения за свобода на словото на ЕК. Както е известно, новият „параграф 22“ блокира споделянето, на каквито и да е видео, фото или текстови материали, без значение дали са за лична или комерсиална употреба.  И то ако са обект на интелектуална собственост.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар