Доналд Тръмп разбива ЕС (Майк Помпео продължава плана за разцепване на Европа)

Гласувайте за статията

Доналд Тръмп разбива ЕС, не му е нужна силна Европа

Доналд Тръмп разделя ЕС и то все по-ефективно. Американският президент ясно си даде сметка от първия момент на управлението си, че една силна и обединена Европа е сериозна заплаха за САЩ. По тази причина сближаването му с Русия и Китай, опитите да раздели стария континент и подривните му действия по някои ключови въпроси е разбираемо. Тръмп просто разделя общността и то все по-успешно.

Американският президент се вслушва доста активно в съветите на антиглобалиста Джон Болтън, пише „Гардиън“. Съветникът по национална сигурност от години е известен като един от най-яростните противници на мултинационалното управление. И той определено работи за разпадането на ЕС.

В статията си Болтън критикува обединението на Европа и твърди, че лидерите на суверенните държави доброволно са били подведени да предадат националния си суверенитет на Брюксел. Също така заявява, че отделните страни доброволно подчиняват законодателството и правосъдната си система на политическите интереси на определени фигури в съвета.

В действителност САЩ вижда сериозна конкуренция в обединена Европа. А 18 години по-късно Тръмп проповядва една изкривена форма на национализъм, която доста успешно се лансира. Най-вече поради вътрешни кризи в общността.

Тръмп постави основите през 2017 година с реч във Варшава, пълна с атавистичен национализъм. След това бе въвеждането на митнически такси за всички продукти от ЕС, което бе въведено през 2018 година. Фаза три е посещението на Майк Помпео в Европа и разтрогването на ключови международни споразумения, като ядрения договор с Иран и споразумението за ядрени ракети със среден обсег тази година.

Доналд Тръмп продължава с разделянето на ЕС сн. Pixabay

Доналд Тръмп продължава с разделянето на ЕС сн. Pixabay

Помпео избра да посети Европа навръх 30-годишния юбилей от падането на комунизма. По време на източноевропейската си визита в Полша, той поздрави нациите, че са избрали да се откъснат от СССР и също така подчерта, колко са близки те до американската политика. В същото време явно игнорира присъствието и влиянието на дясно — популистките правителства, които са част от членовете на ЕС. И по този начин подкопа демократичния образ на общността.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар