Нихау – тайнственият остров на който никой турист не може да стъпи Преглеждания: 4494

0
Оценете този post

Защо на Нихау са забранени пътуванията остава загадка

Остров Нихау е едно от най-живописните места на Хаваи. И може би едно от последните девствени кътчета на Земята. Там туристи не се допускат, външни лица също, а всички доставки се осъществяват по морски път.

Разположен върху площ от 179 квадратни километра, Нихау е наричан „забраненият остров“. Причината за това е, че още през 1863 година е продаден на Елизабет Синклер за около 10 000 долара. И, за да стъпите на него, трябва да получите лична покана.

Повече от сто години наследниците на тази дама притежават и управляват острова. След преброяването през 2009 година, било установено, че на острова живеят около 130 души, но се смята, че днес те са поне 250. Най-странното е, че тук всички живеят далеч от модерния съвременен живот и като цяло, далеч от всякаква цивилизация.

На острова няма пътища, няма хотели, няма магазини. Доставките се осъществяват с помощта на търговски кораб, който веднъж седмично пътува до острова и снабдява жителите с нужните хранителни стоки. В случай на опасност, собствениците викат хеликоптер, а конете и велосипедите са единствените превозни средства там.

Още по-невероятното е, че на острова няма течаща вода, нито електричество или канализация. Жителите му нямат кабелна телевизия, мобилни телефони, не карат коли, а електричеството се генерира само посредством слънчеви панели. Тук няма и интернет, а друга особеност на острова е езикът. Собствениците държат да запазят хавайската култура и дух на това място, поради което Нихау е единственият остров, на който рядко се говори на английски език.

Нихау - забраненият рай на Хаваи сн. Уикипедия
Нихау – забраненият рай на Хаваи сн. Уикипедия

Никой не знае как живеят жителите на този райски остров, който си е истински тропически рай. Температурите тук през цялата година варират между 20 и 30 градуса по Целзий, а плажовете са пълни с редки черупки. Но освен някоя случайна снимка направена от търговския кораб на брега, никой не знае какво се случва на сушата там.

Коментари чрез Facebook

коментара

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.