Калина Паскалева има пълното право да се гневи на лекарите!

Писателката и журналист Калина Паскалева е набрала много на родните лекари и с пълно право. Наскоро тя разбуни духовете в мрежата с трагедията на дядо си, когото т.нар. медици оставят да си отиде в страшни мъки. Ето какво разкри чаровницата: [caption id="attachment_583018" align="aligncenter" width="199"]Калина Паскалева Калина Паскалева разтърси с истината за дядо си[/caption]

"КОГАТО СИ ЛЕКАР И ЗАБОГАТЯВАШ НА ГЪРБА НА БОЛНИТЕ... Шефът на дирекция „Договаряне и контрол на изпълнението на медицинската, дентална помощ и аптеки“ към РЗОК Иван Деспотов и неговият колега Владимир Манев бяха арестувани при зрелищна акция на Икономическа полиция на 9 май 2018 година на една от улиците в центъра на Пловдив.

Преди два дни слушах и брифинга на заместник-главния прокурор Иван Гешев относно акцията във Варна - лекари са арестувани заради злоупотреби при издаване на ТЕЛК решения с невярно съдържание, с които са ощетили държавния бюджет и много болни хора. От думите му стана ясно, че в две касети при двама от задържаните са намерени над 1,6 млн. лева. Адмирации за успешната акция! Но докато слушах и четях новините за лекарите измамници в главата ми се завъртяха много въпроси. Аз не разбирам какъв човек трябва да си за забогатяваш на гърба на човешки живот. Не разбирам и как спиш спокойно! Никой не може и няма право да си играе с човешки съдби. С човешки животи. С най-ценното, което имаме - здравето.

Не е тайна колко трудно приех смъртта на дядо ми преди година. Изпитвах толкова силна и задушаваща болка, че едва ли бих могла дори да я опиша. А и няма да се опитвам, защото с днешната дата се чувствам еднакво зле, както и когато прочетох съобщението от мама “Дядо ти почина.”.

Не съм разказвала подробно за съмненията ми в лекарите, че са опитвали и може би са успяли да източват пари от здравната каса чрез клинични пътеки.

Изначално дядо страдаше от псориазис. Имаше спадове и пикове, които налагаха лечение в болница. За по седмица, две. Което не го оправяше - той даже не оставаше да спи там, прибирахме си го вкъщи и му поръчвахме специални мехлеми, които да облекчават болката му.

Вливанията в болницата едва ли са били нещо по-различно от глюкоза, но какво са си писали по картоните завеждащите е отделен въпрос. Последният път, когато го приеха в болница отново заради псориазиса, лекарите не разбраха, че той вече е имал рак. Не са му направили истински изследвания, макар да са отчели такива в общото му състояние. Не са видяли и симптомите, което седмица след изписването му, доведе до извеждането му посред нощ с линейка от вкъщи.

Още на следващата сутрин съобщават на баба ми, която също има здравословни проблеми ( следствие на коксартроза има скъсяване на единия крак и макар да е видимо, всеки път й правят нови изследвания за “доказателство” ), че дядо има рак.

И започва едно бавене на експертизата и назначаване на дата не за спешна, а за ЖИВОТОСПАСЯВАЩА операция. Отлагат я с една седмица ( през която тече клинична пътека ) - “комисията трябвало да реши в четвъртък, неговите изследвания ще са готови в петък, трябвало да се изчака следващото събиране на експертите”... Нещо подобно обясни и на мен една глупава женица в болницата, след като буквално й влязох с шут в кабинета... И не че нямахме финансовата възможност да го преместим в частна болница, имахме, просто състоянието му не позволяваше.

И докато докторите се чудеха “какво да го правят”, защото и без това е вече възрастен и ще си иде един ден, той се разболя от пневмония, отказа да се храни, защото гърлото му гореше и отново по клинична пътека удължиха престоя му с една седмица.

НО спряха да му вливат лекарствата за борба с рака, от който той умираше по особено болезнен начин. Лекарят, който трябваше да го наблюдава, получаваше всеки ден от семейството ми по 50 лв, просто за да го гледа по-внимателно, нещо което е длъжен да прави и без подкуп. Разказвам ви всичко това и все още треперя цялата и очите ми се пълнят със сълзи, защото не мога да повярвам как така лекарите се превърнаха в алчни чудовища, държейки човешки съдби в сребролюбивите си ръце.

Дядо ми почина, за по-малко от десет дни, без да бъде лекуван адекватно, без да бъде и опериран, защото от своето нехайство докторите допуснаха той да заболее от пневмония, която го отслаби и той нямаше да издържи тази ЖИВОТОСПАСЯВАЩА операция...

Но престоя му в болницата мина по клинична пътека. Някой изкара едни пари, докато моят дядо си заминаваше... Някой и днес може би продължава да изкарва пари и искам акциите на МВР срещу докторите измамници да продължат все така успешно. Там някъде може и твоят дядо да бъде прегледан и “излекуван” като моя.... Там някъде може би някой се опитва да изкара болен здрав човек...", разтърси мрежата Калина Паскалева.