Преди минути! Корнелия Нинова: Не се връщаме в парламента! (виж тук)

Корнелия Нинова е твърда в позициите си
0

Корнелия Нинова е категорична в позицията си!

Лидерът на БСП Корнелия Нинова направи официално изявление преди броени минути:

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова е твърда в позициите си

„Не се връщаме в парламента!… Постигнахме частична победа, но главната опасност не е преминала. Днес г-н Борисов направи една сценка, на която мисля, че вече и децата в България не вярват.

Защото Георги Марков бил от гражданската квота, ходел по улиците и слушал какво говорят гражданите и му казал, и чак тогава премиерът разбрал- какъв огромен ценностен проблем на правовата държава и свободата на изразяването има в България.

Надявам се, че вече никой не е толкова наивен да повярва на това, още повече и на твърдението, че ГЕРБ се вслушвали в гласа на хората. Искам да припомня, че на 5 февруари, ние за пръв път поставихме въпроса за промените в ИК, като го определихме като- „узаконяване на диктатурата и превръщане на една партия в една държава“.

Две седмици по-късно, изведнъж г-н Борисов чул за какво става дума, защото Георги Марков ходи сред хората. ГЕРБ реагираха не на мнението на хората, а от страх поне от три неща. Първо- страх от гражданската енергия, която видяха изправена срещу себе си. Поздравявам всички българи, свободни и смели, които заявиха позицията си открито. На второ място- страх от решението ни да напуснем Народното събрание.

При първото ни напускане Борисов влетя в парламента и смени Димитър Главчев. При второто ни напускане и условието за връщането ни- смени Валери Симеонов. Нашето решение от вчера доста е стреснало ГЕРБ. На трето място – страх от истината, която беше изговорена от Цветан Цветанов.

Ние много пъти сме предупреждавали за нея, но сега тя бе огласена от втория човек на ГЕРБ- че ДПС спасяват правителството и живота на 44-то НС, а патриотите са просто статисти там, за да прикриват истинското управление – между ДПС и ГЕРБ.

Това има една единствена цел – ГЕРБ да се запазят на власт. Въпреки тези аргументи, случилото се днес е и победа за БСП. 10 часа в правна комисия излагахме аргументи- защо не трябва да се правят тези промени в Изборния кодекс.

16 часа в залата на парламента нашата парламентарна група аргументирано и сериозно убеждаваше, че това не трябва да става. Ние се борихме за запазването на преференциите, за нова ЦИК, за машинно гласуване, да остане обжалването пред ВАС и да остане вземането на решения в изборните комисии с 2/3 мнозинство.

26 часа БСП говори за всичко това. Нищо не чуха. Едва след решението ни от вчера за напускане на парламента, очевидно ни чуха. Главната опасност- да фалшифицират изборите не е преминала. Обръщам се към всички български граждани- да бъдем внимателни и да не спираме дотук с гражданския натиск, защото остават много важни въпроси.

Първо- да се изпълни законът, такъв какъвто беше, и да има машинно гласуване. Страх ги е от машините, защото разчитат на подправяне на протоколи. Ние продължаваме да стоим твърдо за машинното гласуване.

На второ място – да се отмени решението- избирателните комисии да вземат решения с мнозинство 50+1. Това на практика означава, че ГЕРБ сами, като партия, ще си взимат решения в комисиите. На трето място – да се отмени решението- да не можем да обжалваме решенията с касационна жалба във Върховния административен съд. Това е изконно човешко и гражданско право- да си търсиш правата по съдебен ред. Отмяната на това право е погазване и на правовата държава и на върховенството на закона.

Нека не позволяваме днес да ни приспиват с благи приказки. Въпреки че това е частична победа, ние продължаваме по следния начин- започваме срещи с други партии и граждански сдружения, с които искаме да направим общ фронт за честни избори.

Няма значение каква партийна принадлежност имате, уважаеми българи. Дали ще гласувате за лява, за дясна партия, за център, това е ваше право да прецените, но ние трябва заедно да се обединим, за да не позволим вашият глас и вашият вот да бъдат употребявани.

Продължаваме с тези разговори, за които вече имаме готовност и заявки. Освен това, изпратихме във Венецианската комисия нашия сигнал по изборното законодателство, получихме съгласие и сме в процес на организация на среща с всички европейски посланици, на които да представим- какво се случва с изборното законодателство на прага на европейските избори.

Ще изчакаме президента, за да видим- дали, кога и на кои текстове от ИК ще наложи вето. Не се връщаме в парламента“, заяви Корнелия Нинова.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.