Китай култивира първите растения на Луната, вижте другите планове на космическата агенция

Семената, които китайската мисия "Chang'e-4" е посадила на Луната са поникнали, съобщава Китайската национална космическа агенция, предава "Би Би Си". За първи път, каквато и да е биологична култура е била успешно култивирана на Луната, така че това събитие се счита за значителна стъпка към дългосрочното изследване на Космоса. По-рано са били култивирани различни култури на Международната космическа станция, но не и на Луната. Единственият експеримент за отглеждане на леща върху лунна повърхност се провали с гръм и трясък. Новите резултати от посевите обаче са обещаващи. И явно не са единственото начинание, върху което Китай се е концентрирал. Правителството възнамерява да направи и нови изследвания, които са още по-големи и обещаващи.

Астронавтите ще могат да пътуват до Марс

Способността и опитът за отглеждане на растения на Луната са важни за всички други проекти и дългосрочни космически мисии, като например пътуването до Марс. Смята се, че то може да отнеме около две години и половина. Това означава, че астронавтите, които летят във вселената могат да използват храна от собственото си производство. А по този начин се намалява необходимостта да се върнат на Земята, за да вземат повече продукти. Китайските държавни медии съобщиха, че едни от първите растения , които са се развили са семената на памука, а "People's Daily" публикува в Twitter първите снимки от тях. Освен това те пишат, че това е "първият биологичен експеримент на човечеството на Луната".

Основа за бъдещето

Фред Уотсън, астроном от Австралийската обсерватория, каза за Би Би Си, че това е "много добра новина". "Този успех предполага, че може би в бъдеще няма да има проблем за астронавтите да отглеждат собствени култури на Луната в контролирани условия", добави Уотсън. "Знанията за растежа на растенията в ниска гравитационна среда ще ни позволят да поставим основите на бъдещото изграждане на космическа база", каза Ши Геншин, ръководител на проекта за мини екологичната система за "South China Morning Post". Той добави, че памукът, например, може да се използва за облекло, а картофите могат да бъдат източник на храна за астронавтите, а рапицата да осигурява масло.

 

Първото цвете на Луната

Китайската мисия "Chang'e-4" анализира почвата и измерва температурата на Луната, в резултат на което успя да открие вода в неочаквано голямо количество на повърхността на спътника на Земята. Именно там те решиха да опитат с култивирането на растителни култури в контролирана среда. Засега успешно е поникнал памука, а се отглеждат и цветя. [caption id="attachment_581246" align="aligncenter" width="300"]Китай култивира успешно първите растения на Луната сн. Интернет Китай култивира успешно първите растения на Луната сн. Интернет[/caption] Според информация на китайската държавна информационна агенция Синхуа, сондата на Луната също така е засяла семена и на малко цвете от рода "Arabidopsis", която се очаква да се превърне в първото цвете от Луната. В сондата са били още и плодови семена и дрожди, като тяхното култивиране все още се наблюдава.