Калина Паскалева е убедена, че в България се живее в пъти по-добре!

Журналистката и писателка Калина Паскалева е категорична, че България е по-добро място за живеене от Испания. Ето какво разкри тя след пътуването си до Мадрид: [caption id="attachment_580579" align="aligncenter" width="300"]Калина Паскалева Калина Паскалева избира България[/caption]

"През погледа на един турист: Нека се сравним с Испания или защо аз избирам България.

Преди да бъда обвинена, че съм снимала горките хора, които нямат дом из топ центъра на Мадрид, искам да обясня защо показвам всичко това. За да видите как изглежда животът в чужбина, но не по филмите, не и от разказите след гурбет, а в действителност. След като снимах двама, живеещи на улицата, бях грозно обиждана и заплашвана от тях, тоест те са агресивни и непридвидими. Наложи се моят колега оператор да ме защити, тъй като бяха готови на саморазправа. Пак казвам - в топ центъра на Мадрид. Разбирам също, че е удобно да се коментират парите, похарчени за границата с Турция, която ни предпазва отлично от навлизането на мигрантите и от тези, с които аз се сблъсках лице в лице в Испания. За наша радост, в България такива не може да срещнете. И веднага ще дам конкретен пример, преди да си помислите, че говоря глупости. Близо 21 000 мигранти са пристигнали в Испания по море от началото на 2018 до юли месец и 304 души са загинали, показват данни на Международната организация по миграция. Испания е основна мигрантска дестинация в Европа. Мигрантите също се опитват да достигнат до Испания и по суша. Те успяват да преминат през двойната ограда между Мароко и испанската територия Сеута в Северна Африка. Разбирам, че за някои е готино и добре платено да си вдигат лайковете във фб със снимки на плочки и затворени улици из София заради строеж на метрото. В моите снимки ще видите какво се случва пак казвам в ТОП центъра на Мадрид и как изглеждат улиците там заради изграждането на метро.

Освен мен, друг не видях да снима работната дейност. Останах неприятно изненадана от цената за еднодневна карта там за градския транспорт - 8,40 ЕВРО. В София за цял ден е 2 ЕВРО. Дори за три дни при нас е по-евтино - само 5 ЕВРО е.

Изключвам колко е мизерно метрото там и че в 23:30ч вече не можеш да се придвижиш с никакъв градски транспорт. Той просто не работи. Цената на храната в заведенията е двойна от тази при нас, това също е хубаво да го знаете преди да хванете самолета с мечтата за по-добър живот в чужбина-ТА. Дори и в най-обикновените закусвални е по-скъпо. Две парчета пица струват 5 ЕВРО. На български - 10 ЛЕВА. А една порция с хамон е 21 ЕВРО - 42 ЛЕВА.

Иначе Мадрид е красив, има величествени сгради, красиви паркове, усмихнати хора и много улични музиканти. А и фламенко, разбира се. Но за да го гледаш - плащаш 50 ЕВРО - 100 ЛЕВА.

Чудя се дали ако в България цената на което и да е представление на народни танци струва толкова, няма да има безброй недоволни възгласи", написа Калина Паскалева.