Германия с нова система за безопасност на храните (А – здравословно, Е- не яжте това!)

Гласувайте за статията

Германия въвежда нова система за безопасност на храните

Германия въвежда нова система за безопасност на храните. Страната се оказа в светлините на прожекторите, след като стана ясно, че смята да въведе нова класификация, която да удостоверява кои храни са безопасни и кои — не.

В редица супермаркети в Германия от края на януари, етикетите или напитките трябва да бъдат поставени според конкретната целесъобразност на продукта. С букви от А до Е на цветен фон от тъмно зелено до червено, се обозначава доколко храната е полезна или не. Така потребителите трябва да се ориентират кои храни са по-здравословни за употреба, пише немското издание Deutsche Welle.

Системата до голяма степен напомня класификацията за енергийна ефективност, която се използва за модерните технически уреди за бита, а сега се въвежда и за храната. Този път обаче, тя има за цел да показва вредни ли са храните за здравето и до каква степен.

Идеята на властите е по този начин да насърчат потреблението на здравословни храни и да намалят производството на вредни храни, казват още анализатори.

Във Франция тази система беше въведена на доброволни начала. Програмата наречена Nutri-score влезе в действие през 2017 година и се интегрира доста успешно. При тази система, върху етикетите отново се показват отрицателните и положителните елементи в 100 грама питие или храна. Положителните и отрицателните точки се събират и резултатът е една от петте маркировки: от А на тъмнозелена основа, през С в жълта, до Е на червен фон.

Германия въвежда нова система за храните сн. Уикимедия

Германия въвежда нова система за храните сн. Уикимедия

Буквата А означава, че храната или напитката могат да се използват всеки ден без неблагоприятни последици за здравето. Докато Е от своя страна означава, че даден продукт не трябва да се консумира всеки ден. А в резултат на неговата прекомерна употреба има риск от затлъстяване или други неблагоприятни последици за здравето. С други думи — предупреждение да се избягва даден продукт. Отсега се наблюдава с интерес ефектът от новата система върху пазара.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар