Най-старата загадка на планетата е на 3800 години (Вижте коя е)

Гласувайте за статията

Това е най-старата загадка на планетата

Най-старата загадка на планетата е на 3800 години. Учени установиха, че първата логическа задача е съставена в древен Шумер, при това е наистина уникална. Тя няма нищо общо с въпросите, които сфинксът е задавал в Египет, но е също толкова необичайна и любопитна.

Хората винаги са обичали загадките, а едни от първите гатанки идват именно от древна Месопотамия. През 1960 година са преведени 25 гатанки от шумерската култура. Интересно е, че дори тогава хората са обичали логическите гатанки, а тази не прави изключение. И според археолозите е датирана от поне 18 века преди Христа.

А ето и загадката.

„Къща с основа като небе, къща, която някои покриват с воал като тайна кутия, къща, която стои на земята като гъска.
Който влиза сляп в нея, излиза виждащ“.

Странна загадка, която с времето претърпява някои трансформации. И нейния съкратен вариант звучи по-разбираемо. „Къща. Всеки влиза сляп в нея, но и излиза виждащ. Що е то?“

Това наистина е една прекрасна гатанка, а отговорът е прост — училище. Разбирането на тези гатанки може да даде много информация за древните цивилизации и тяхната култура. Неслучайно Шумер е считан за люлка на човешката цивилизация и писменост.

От загадката става ясно, че шумерите високо ценят образованието като нещо важно. И то им помага да опознаят и разберат света, както и да развият своето мислене.

Древните гърци пък слагат в центъра на своята философия човекът. Това става ясно и от загадката на сфинкса, която е на няколко хилядолетия. А за първи път научаваме за нея именно от трактатите на древните гръцки автори.

Шумерска загадка е най-старата в света сн. Pxhere

Шумерска загадка е най-старата в света сн. Pxhere

Междувременно разчитането на древното шумерско клиновидно писмо става все по-успешно. И един от най-известните специалисти по шумерски език Мигел Цивил продължава да работи по изграждане на система за разчитане на езика. От 1987 година насам той разчита древните текстове, при това с голям успех.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар