Марс потъна в сняг (Зимна приказка на Червената планета)

Гласувайте за статията

Марс потъна в сняг, истинска приказка е на Червената планета

Марс потъна в сняг. Истинска зимна приказка се появи на Червената планета. Колкото и да е невероятно, на Марс също вали сняг, а кадрите са изключителни и са нещо невиждано досега.

Новооткритата снимка на Европейската космическа агенция (ЕКА) предостави великолепен поглед към кратер, пълен с лед на Марс. Картината прилича на снежна пелена за невъоръженото око.

Учените от ЕКА споделиха снимка на кратера „Королев“, дълъг 82 км и пълен с лед, който достига дълбочина малко над 3 км.

Снимката изглежда, че е направена от дрон-робот, който лети през атмосферата на Червената планета. В момента по повърхността на Марс се движат два космически роувъра, които картографират планетата. Освен това, всички снимки са от близък план и за първи път се вижда кадър от подобна перспектива.

Новите изображения обаче са правени с нов робот, който осигурява допълнителна възможност за снимане от друг ракурс. И дава възможност на учените да опознаят от още една страна Червената планета.

Дронът „Марс Експрес“ снима „Королев“ със своята стерео камера с висока резолюция, способна да записва обекти в размер на десет метра височина. Истинска зимна приказка се откри пред астрономите в центъра, след като видяха замръзналия кратер.

Кратерът е кръстен на инженера по ракетен дизайн Сергей Королев, архитект на съветската космическа програма. Той участва в първите мисии на Луната, Марс и Венера, както и по програмата „Спутник“, която пусна първия изкуствен спътник.

Зимна приказка на Марс сн. ESA

Зимна приказка на Марс сн. ESA

Освен ледената покривка на „Королев“, на Марс практически няма истинска зима. Температурните аномалии там са такива, че половината планета е изключително гореща, а другата изключително студена, в зависимост от това коя страна е огрявана от Слънцето. На Червената планета няма атмосфера, но това не пречи на изследователи като Илън Маск да планират изграждането на колонии там. А докато това се случи, насладете се на уникалната красота на Марс със зимна шапка.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар