Папа Франциск: Църквата повече няма да прикрива злоупотребите на свещениците!

Гласувайте за статията

Папата Франциск тръгна на кръстоносен поход срещу църквата.

Главата на римокатолиците обеща, че католическата църква „никога повече“ няма да крие случаите на сексуално насилие, които се случват в нея. Той добави също така, че свещениците, които са посягали на деца и малолетни ще бъдат изобличени и отлъчени от църквата.

Самият папа Франциск открай време се бори срещу мълчанието на Ватикана за посегателствата в църквата. Само няколко месеца след като бе обявен за папа, Франциск обяви, че няма да си мълчи за злоупотребите в църквата. Тогава той призова виновните да се покаят и да се оттеглят от постовете, които заемат.

Миналият Великден папата отново реагира срещу посегателствата и заяви, че блудниците няма да бъдат прикривани повече. Тогава отново служителите запазиха мълчание и не реагираха на призивите му да се разкрият и да бъдат отлъчени изменниците.

Тази година в традиционното си коледно обръщение към ватиканската администрация, папата говори за злоупотребите, които са доказателство, че всички открития, които тази година излязоха в обществото разтърсиха неговия Понтификат и доведоха до криза на доверието в католическата църква.

Той призна, че църквата в миналото сериозно е прегрешила към обществото. А също и че неговата администрация досега не се е занимавала с тези въпроси сериозно. Все пак той обеща, че в бъдеще няма да прикрива или игнорира случаите и че „ще направи всичко, което може“ така че виновните да бъдат изправени пред правосъдието.

Папата призова жертвите да бъдат по-смели и по-активни и да изпращат предупреждения на злоупотреби.

„Променете и поправете човешкото правосъдие и се пригответе за божествена справедливост“, каза папата, цитиран от CNN.

Папа Франциск заклейми насилието в църквата

Папа Франциск заклейми насилието в църквата

За случващото се не само във Ватикана, но и в православната църква сигнализират от години. Множество свещеници от православните храмове също са били изобличаване в злоупотреби и насилие с послушници. Обичайно обаче църквата сама решава тези проблеми и те рядко стават обществено достояние.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар