Венци Мицов за Венета Райкова: Чалгата в литературата! (взриви мрежата)

Венци Мицов за Венета Райкова: Чалгата в литературата! (взриви мрежата)
5 (100%) 1 vote

Венци Мицов безпощаден към чалгата, кича и безвкусието!

Общественикът и музикант Венци Мицов взриви с брилянтен коментар относно наградата за литература на Венета Райкова. Вече знаем, че тя получи приза най-четен съвременен писател от столична библиотека. Венци Мицов й посвети кратък разказ, но сериозният му поглед върху нещата е този:

Венци Мицов

Венци Мицов е на върха на потреса си

„Днес моята сатира за наградата на Венета Райкова достигна неподозирана и за мен популярност. Това от една страна ме учуди сериозно. От друга страна обаче ще използвам, докато темата е все още гореща и ще кажа няколко думи, които са важни.

Най – напред – с тази сатирично – антиутопична история не целя да обидя никого. Особено институции като Столична библиотека, които наистина работят, при това често – въпреки, а не благодарение на условията.

Големият въпрос за мен е не защо Столична библиотека е дала награда на госпожа Райкова, а как стигнахме дотам, че авторката се намира в едно изречение с Георги Господинов и Милен Русков.

И не, нямам нищо против всеки да пише и издава книги. Нямам за цел да внушавам, че трябва да има някакви ограничения.

Имам за цел обаче да ви предупредя – и в литературата, както и при нас в музиката, се появи чалгата. Първо плахо, а после – съвсем спокойно, при това без да прави вече впечатление никому.

Дали да ви припомня, че Криско е писател? Или Азис? Или куп знайни и незнайни персони, които осребряват няколкоседмичната си поява в някое риалити, за да издадат „Тайната на моя успех“ или пък „Как постигнах всичко в живота си“, без да са изкарали 5 лева с труд и без да знаем каква професия имат всъщност.

Впрочем, понеже се занимавам с политика, мога да кажа, че тук е същото – знам поне дузина „политици“ които имат професия „политик“ и биха умрели от глад, ако вече не са такива и останат на свободния пазар.

Проблемът е голям и наистина тъжен. Когато ние имаме Дали, но той се казва не Салвадор, а Борис и когато при нас името „Пруст“ по – скоро навява асоциация за определението „прост“, то определено е дошъл момента да си поговорим откровенно какво точно се случва.

И да, случая с наградата на Венета Райкова е част от новото ни битие.

И накрая бих поздравил екипа на Столична библиотека, защото, извън тази наистина тъжна история, успяха да сдобрят двама от най – добрите ни писатели. А това е наистина добра новина.

В заключение, понеже съм част от столичния съвет по библиотечно дело, заедно с колеги смятам, че е редно след нова година да се съберем на заседание и да си поговорим за истинските проблеми.

И да, няма да си спестим наградите, но е редно да започнем да работим истински и да направим така, че литературата и чалгата да не се преплитат в смъртоносен флирт“, категоричен е в мнението си Венци Мицов.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар