За първи път в историята! Записаха звук на вятъра на Марс

Гласувайте за статията

Ето как звучи вятъра на Марс

За първи път в историята звукът на вятъра на Марс е записан и това е съвсем случайно. Учените направиха звукозапис, с който разкриха още една от тайните на червената планета. Записана е честотата на вибрациите, на които се движи вятърът, а данните са изпратени до НАСА.

Сондата „InSight“ на НАСА, която кацна на Червената планета на 26 ноември е оборудвана със сеизмометър, който в момента се намира в спящ режим, но по-късно ще бъде спуснат на земята, където ще „слуша“ вътрешността на Марс.

Целта е да се проучи движението на планетата, както и да се установи има ли други форми на живот там.

Но сеизмометърът съвсем случайно „хванал“ вибрации, които предизвиквал вятърът, преминавайки през соларните панели на сондата. Междувременно, учените от НАСА веднага реагирали и се възползвали от възможността за първи път в историята да запишат звука на вятъра на Марс.

Откритието е наистина забележително и разкрива невиждани досега данни за състоянието на червената планета.

Вятърът на Марс, който можете да чуете записа по-долу се движел със скорост от 16 до 24 километра в час. А това е успех „от трети опит“, когато става дума за запис на звук на вятъра на съседната планета. Въпреки че са правени подобни опити и на други планети, засега Марс е най-обещаваща. Учените от НАСА за пръв път се опитаха да запишат подобен звук за първи път отново там. За съжаление безуспешно, тъй като Марс Полар Лендър бе унищожен, след като двигателите се повредиха малко преди кацането.

В резултат на това записът на звука бе осуетен за разочарование на учените.

Марс

Марс сн. Интернет

Вторият път бе когато, космическия изследовател „Феникс Ландър“ успешно стигна до Земята, но системите му се сринаха по пътя към Червената планета. И той не успя да предостави желаните данни. Това бе третият опит и той дори не бе търсен, но даде желаните резултати.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар