Япония раздава безплатни жилища (Вижте още за програмата)

Япония раздава безплатни жилища (Вижте още за програмата)
3 (60%) 1 vote

Япония пред обезлюдяване, раздават жилища безплатно

Япония решава проблема с демографския срив чрез безплатни жилища. Страната на изгряващото слънце има сериозни проблеми с обезлюдяването на големи градове и села. Затова са взети и крути мерки за овладяване на ситуацията.

Според изчисленията на демографите, населението на Япония се топи и от 127 в момента, то ще бъде едва 88 милиона през 2065 година. Очаква се до 2040 година да бъдат обезлюдени и над 900 града в страната.

Вече има около 8 милиона изоставени жилища в някои от най-населените места в страната, според доклад на японското правителство за 2013 г.

Необитаемите имоти са записани в онлайн файлове, известни като „Akiya Banks“. В тях можете да намерите хиляди и хиляди домове, които можете да получите на много ниска цена или дори безплатно.

Това се дължи на огромното предлагане и твърде малкото търсене на жилища в страната на изгряващото слънце. Най-големият фактор за това е застаряването на населението, както и драстично намалената раждаемост.

Хората предпочитат да се преместват в старчески домове след пенсиониране или умират преждевременно, така че домовете им остават празни. Един на всеки четирима души в Япония е на 65 или повече години. А според прогнозите ситуацията ще се влоши.

Друг фактор е предразсъдъкът за домовете, където са се случили самоубийства. Или „самотни“ смъртни случаи, или убийства. Така се случва натрупване на жилища, които никой не иска да купи.

В Япония през 2013 г. имаше 61 милиона къщи, а общия брой на обитаващите жилища домакинства е едва 52 милиона. А правителството се опасява, че ситуацията може да продължи да се влошава. И то най-вече в селските райони, където младите хора напускат, за да работят в големите градове. Властите вече обмислят проектозакон, който да ангажира инвеститорите да строят промишлени центрове в именно такива райони, за да гарантират задържането на жителите там.

Япония предлага жилища на килограм сн. Уикипедия

Япония предлага жилища на килограм сн. Уикипедия

Предполага се, че до 2040 г. почти 900 градове и села в Япония вече няма да съществуват.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар