Франция на Макрон пред революция: Загуби ли президентът доверието на народа ?

Гласувайте за статията

Франция срещу Макрон, задава ли се нова революция?

Еманюел Макрон не търпи критики и това се видя последните дни. Франция е изправена пред невиждана досега криза от десетилетия насам. А френските радикали са готови да стигнат до крайности, за да сринат президента от власт.

Протестите на „жълтите жилетки“ започнаха като бунт срещу покачващите се цени на горивата, но се превърнаха в по-широко движение срещу Макрон. Избирането му за президент през 2017 г. почти унищожи двете партии, които управляваха с Франция през последните 30 години, т.е. неговото политическо движение, което започна една година преди президентските избори, като основната му конкурентка за президентското кресло идват от редиците на крайната десница. 40-годишният Макрон беше позициониран като центрист и реформатор и се надяваше да постигне политически консенсус в центъра. Вместо това обаче, управлението му се превърна в диктатура.

Гневът на французите започна с повишаващите се цени на горивата, увеличавате на данъците, реформите в пенсионната система и накрая срещу цялото управление на Макрон. Движението „Жълти жилетки“ всъщност е символ на френската фрустрация към младия лидер, чиито реформи се възприемат като полезни за богатите, а стилът му е арогантен и нахален.

Това, което е особено интересно за движението „жълти жилетки“ е, че става дума за т.нар самодейно движение, организирано чрез социалните мрежи, което няма класическо ръководство. През последните две седмици „жълтите жилетки“ организираха периодични и предимно мирни блокади на пътищата, но съботните протести в Париж ескалираха и след насилието имаше повече от 100 ранени и над 400 арестувани. „Нямаме пари за храна до края на месеца, а Макрон ни казва да си купим електрически автомобили“, негодуват протестиращите. Поведението на новия президент подозрително напомня на това на печално загиналата Мария-Антоанета. „Като няма хляб, нека да ядат пасти“, казва австрийската принцеса, което й струва главата на гилотината.

Макрон сам си строи гилотината, твърдят французите сн. Flickr

Макрон сам си строи гилотината, твърдят французите сн. Flickr

В крайна сметка именно Париж се превърна в символ на революциите през 18-ти век. Едва ли ще е голяма изненада, ако и Макрон се окаже пред политическата гилотина, защото е разгневил французите със своята арогантност.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар