Синоптиците огласиха прогнозата до края на декември. Ще има ли сняг за Коледа и Нова година?

Гласувайте за статията

Ето какво време ни е подготвил декември

Синоптиците оповестиха прогнозата за времето до края на декември и отговориха на горещия въпрос дали ще има сняг по Коледа и Нова година.

Според прогнозата на синоптиците средната месечна температура ще е около и под нормата. За Северна България и високите полета, тя е 0-1 градуса, в Горнотракийската низина – 2-3 градуса, по Черноморието и най-южните райони – около 4 градуса, а в планините – от минус 8 до минус 3 градуса.

синоптиците

Ето какво време ни е подготвил декември

Очакванията на синоптиците са най-ниските температури през месеца да са между минус 15 и минус 10 градуса, а най-високите – между 10 и 15 градуса.
Месечната сума на валежите се очертава около нормата, която за по-голямата част на страната е между 40 и 60 л./кв.м. В планините и най-южните райони нормата е между 70 и 120 л./кв.м.

Според прогнозата на синоптиците на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, началото на месеца ще е без валежи. Времето ще е спокойно, но сравнително студено. Предимно слънчево, но на много места в равнинната част от страната и котловините, сутрините ще са мъгливи и с ниска облачност. В отделни райони те ще се задържат и по-дълго.

В средата на първото десетдневие синоптиците очакват промяна в циркулацията и до края на периода има голяма вероятност за валежи от дъжд и сняг. В края на десетдневието температурите ще започнат да се понижават.

През преобладаващата част от второто десетдневие ще преобладава облачно време. Видимостта в равнините ще е намалена, а температурите ще са около и под нормата. Преваляванията ще са съсредоточени главно в началото на десетдневието. Повече слънчеви часове ще има в планините и планинските райони около средата на десетдневието. През втората половина от десетдневието температурите ще започнат бавно да се покачват.

Повишена вероятност за валежи прогнозират синоптиците в края на второто и началото на третото десетдневие. Валежите ще са предимно от сняг. Изгледите са за Коледа времето да е без валежи, а в последствие се очертава повишение на температурите, но този път с валежи, пише Блиц.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар