Гореща точка под Антарктида хвърля в смут учените (Видео)

Гласувайте за статията

Нещо странно се случва под Антарктида

Нещо странно се случва под Антарктида. Учените са установили, че районът на Южния полюс все повече се топи. Те вярват, че за това е отговорна неизвестна гореща точка, в района, на която се намират радиоактивни скали и топла вода.

Екип учени от Британския институт за Антарктида изучава антарктическите ледници на Южния полюс, когато открива горещата точка, която причинява масово унищожение на огромни айсберги.

Точката е три пъти по-голяма от Лондон и е разположена под Bedrock — прочутата консолидирана скала, която се намира под повърхността на Земята. Учените използвали радар, за да измерят дебелината на леда. И там се натъкнали на големи пространства в дълбочина. А и намерили една доста необичайна гореща точка, около която имало скали и топла вода. Смята се, че именно тази гореща точка влияе на топене на леда и то на територия с дължина от 100 км и ширина от 51 км, което може да се види и от приложената снимка.

Учените казват обаче, че не трябва да се тревожим, защото тази гореща зона не може да доведе до изчезването на ледения континент. Поне в близко бъдеще. И като причина за топене приемат комбинацията от радиоактивна скала и топла вода, идваща от гейзери, дълбоко под земята.

„Това наистина е вълнуващо изследване. Предстои уникално проучване на последната част от планетата, за което не знаем достатъчно. Нашите резултати са неочаквани. Или поне до някъде неочаквани“, казва главният автор на изследването, д-р Том Джордан от Британския антарктически институт.

Нещо странно става под Антарктида сн. Туитър

Нещо странно става под Антарктида сн. Туитър

„Ние показахме, че дори вътрешността на древния континент, както и слоевете под земната повърхност оказват влияние върху леда“, добавя още ученият. Засега не е известно колко голям е топлият гейзер. Изследователите вярват, че е там от хиляди години. Може би дори милиони, като външната среда оказва влияние върху него. А промените в климата може да са повлияли пагубно върху нея.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар