Учени: Фитнес маниаците са по-склонни към депресия

Гласувайте за статията

Учени са на мнение, че фитнес маниаците са по-склонни към депресия

Фитнес маниаците са по-склонни към депресия. Норвежки и американски учени са установили, че мъжете, които са пристрастени към фитнес тренировки и препарати за увеличаване на мускулната маса, са по-склонни да страдат от депресия. А това води до злоупотреба с алкохол и прибягване до незаконни препарати.

Специалисти от Норвежкия държавен университет за наука и технологии, заедно с колегите си от университета в Харвард, проведоха проучване. В него взеха участие 2400 американци на възраст между 18 и 22 години, които са редовни посетители на фитнес залите. Около 10% от тях са изградили фалшива представа за тялото си, мислейки, че са с наднормено тегло и искали да отслабнат. Една трета от участниците пък са подложени на особен режим. През миналата година те са се хранели по специална диета, за да натрупат повече мускулна маса.

Изследваната група е регистрирала по-високи нива на депресия и слабост. Според специалистите, за тях има 4 пъти по-голяма вероятност да започнат да приемат анаболни стероиди, за да постигне перфектната фигура. И съответните мускули. Участниците също така имат 4 пъти повече шансове да изпаднат в депресия, според „Daily Mail“.

Един от главните автори на изследването, д-р Трини Айк-Найс коментира, че повечето мъже, които са зависими от фитнеса, искат да придобият тялото на Кристиано Роналдо. Изненадващо, но футболистът е човекът, който се оказва техен идол за подражание. И много от тях се олицетворяват с него. „Това е голям проблем, защото той е професионален спортист, докато посетителите на залата са обикновени младежи, които ходят на работа или са студенти. Ако искат подобна физика, те трябва да се посветят на едно и също нещо като Роналдо. И реално да вложат всичките си работни дни за обучение!“, казва ученият.

Учени с нови разкрития за фитнес маниаците сн. Pixabay

Учени с нови разкрития за фитнес маниаците сн. Pixabay

Самите учени смятат, че това поведение е доста притеснително. И смятат, че младежите трябва да имат реална самооценка се казва още в изследването.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар