България аут от „Евровизия 2019“ (Вижте защо БНТ се отказа от конкурса)

Гласувайте за статията

България без представител на „Евровизия 2019“

България аут от „Евровизия 2019“. Управителният съвет на Българската национална телевизия официално потвърди решението обществената медия да не участва следващото издание на международния песенен конкурс „Евровизия“. То ще се проведе през май 2019-та година в Тел Авив, пише life.dir.bg.

Причината да нямаме представител на „Евровизия 2019“ била финансова. Решението е част мерките, които ръководството на телевизията предприе за оптимизиране на публичните разходи. През последните две години БНТ организира българското представяне в международния песен конкурс с подкрепата на партньори – продуцентски компании или професионални екипи, които участваха и във финансирането.

Независимо от това, разходите за подготовката на българския участник, създаването и продуцирането на песен, сценичното представяне, заснемането на телевизионен клип и включването в събития от програмата на конкурса, значително надхвърлят разумните разходи, които обществената телевизия може да си позволи, казват от медията.

Освен преките разноски за подготовка на съответния представител, държавите, които участват в конкурса, си поделят и част от разходите за самото провеждане на конкурса. Тази година тези разходи са 5 300 000 евро.

В Европейския съюз за радио и телевизия членуват 73 компании от 56 държави в Европа, Северна Африка и Близкия Изток. Всеки от обществените оператори сам решава дали да участва в конкурса за всяко отделно издание.

През последните години някои от държавите решиха да пропуснат песенния конкурс и не изпратиха свои представители. Така и България няма да има свои представител на „Евровизия 2019“, която ще се проведе в Тел Авив.

Въпреки непрекъснатите спорове и скандали около „Евровизия“, международният песенен конкурс е един от най-гледаните в Европа през последните години. България се включи в конкурса през 2005-та година. През 2007-ма година песента „Вода“ на Елица и Стунджи  попадна сред първите пет.

България аут от "Евровизия 2019" заради пари сн. Уикипедия

България аут от „Евровизия 2019“ заради пари сн. Уикипедия

През 2016-та година Поли Генова стигна до четвърто място с песента си „If Love Was a Crime“, а през 2017-та година Кристиан Костов спечели второ място с песента си „Beautiful Mess“.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар