Сензационно откритие! Учените откриха родната планета на Спок от „Стар Трек“

Гласувайте за статията

Учените откриха родната планета на Спок от „Стар трек“ — Вулкан

Учените откриха родната планета на Спок от „Стар трек“ — Вулкан. Уникалната екзопланета е намерена на 16 светлинни години от Земята и астрономите се надяват да открият следи от живот. ХД 26965 е в съзвездието „Еридиан“ и обикаля около собствена звезда като Слънцето. Освен това учените смятат, че тя е в най-населената зона на съзвездието, където има и течаща вода.

„Това беше изненада за нас“, каза Джиан Ге, професор по астрономия в университета във Флорида и съавтор на новия труд за откритието. В имейл до Ен Би Си нюз той казва: „Ние не възнамерявахме да търсим Вулкан, който да обикаля около HD 26965.“, допълва той.

Екзопланетата е около два пъти по-голяма от Земята и се смята за най-близката „супер — Земя“, която обикаля около своя звезда. Засега тя е известна като HD 26965b, съгласно инструкциите за обозначаване от Международния астрономически съюз. Но Ге казал, че планира да се свърже със Съюза и да помоли екзопланетата да получи името „Вулкан“.

Ге каза, че екзопланетата вероятно има атмосфера и има синхронизирано завъртане със своята водеща звезда. Това означава, че едната страна постоянно гледа към звездата, а другата страна е обърната с гръб към нея. Ако е така, страната, която е с лице към звездата вероятно ще бъде много гореща — „Твърде гореща, за да бъде благоприятна за живот“, каза Сара Сигър, астрофизик и учен от Масачузетския технологичен институт. Но Ге казва, че повърхността на тъмната, хладна страна би могла да бъде подходяща за живот и добавя: „От друга страна, животът може да оцелее и под земята. Както е замислено в „Стар Трек“, вулканците оставаха в пещерите“, добавя той.

Откриха родната планета на д-р Спок сн. Flickr

Откриха родната планета на Спок сн. Flickr

Планетата най-вероятно ще бъде кръстена именно на легендарния Спок от „Стар Трек“. И ще носи името Вулкан в знак на почит към култовия герой от фантастичната поредица.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар