Соня Колтуклиева публикува открито писмо до Европейската комисия!

Журналистката Соня Колтуклиева публикува открито писмо до Европейската комисия и лично до Жан Клод Юнкер, относно кражбите на еврофондове в България. Ето какво гласи текста на изпратеното писмо: [caption id="attachment_566463" align="aligncenter" width="300"]Соня Колтуклиева Соня Колтуклиева разбуни духовете[/caption]

"Свалете доверието от българските правоохранителни органи и спрете кражбите на еврофондове в България

Отворено писмо На вниманието на Г-н Жан Клод Юнкер - президент на Европейската комисия Г-н Виле Итала, директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Г-жа Катрин Де Бол, директор на Европол Г-н Ласислав Хамран, президент на Евроджъст,

Уважаеми Дами и Господа, Повод да се обърнем към Вас с настоящето отворено писмо е гротескната несъстоятелност на българските правоприлагащи органи. Които задържаха разследващи журналисти, докато те работят по разкриване на корупционни практики - подкупи, манипулиране на обществени поръчки и злоупотреби с европейски средства.

В своя публикация сайтът за разследваща журналистика Биволъ и неговият партньор по линия на OCCRP Rise Romania разкриха схемите за злоупотреби с европроекти за стотици милиони лева - така нареченият скандал #ДжиПиГейт. След публикацията, журналистите получиха сигнал, че е започнало унищожаване на документи свързани с тези проекти. Въпреки, че компетентните органи бяха уведомени своевременно, те не предприеха нищо, за да пресекат унищожаването на доказателства. Което продължи повече от денонощие. Стигна се дотам, че двама журналисти - Димитър Стоянов от Биволъ и Атила Биро от Rise Romania, бяха задържани незаконно от властите. Докато се опитваха да спасят документи от изгаряне и унищожаване.

Това недопустимо нарушаване на правата на европейски граждани и журналисти, които разследват корупцията и злоупотребите в полза на обществения интерес, говори красноречиво на чия страна са българските служби. Прикриващи и подпомагащи унищожаването на доказателства за тежка корупция.

Въпреки международния скандал и до момента българската Прокуратура не е дала сигнал, че се интересува от изнесените данни и възнамерява да ги провери. С тази петиция настояваме пред Европейската комисия и правоприлагащите служби към нея: - Да свалят доверието от българските партньорски служби - Прокуратура, ДАНС и МВР, заради системен отказ да бъдат разследвани мащабни корупционни схеми с еврофондове; - Да бъде образувана европейска проверка на данните за тежка корупция - подкупи, манипулирани обществени поръчки, измами с остойностяване на проектите. Които са изнесени в публикациите #ДжиПиГейт; - До излизането на резултатите от проверката да бъдат замразени всички европейски фондове и плащания за България.

Считаме, че изброените мерки са абсолютно наложителни, за да бъде пресечено източването на милиарди от европейския бюджет. Което генерира огромна корупция, води до тежки човешки жертви заради некачествено строителство. И поддържа мафиотската система на завладяната държава със зависимо и поръчково правораздаване", публикува Соня Колтуклиева.