ООН разкри горчивата истина за България

Гласувайте за статията

Страната ни е много назад в класацията

Организацията на обединените нации (ООН) разкри в прав текст горчивата истина за България.

Тези дни ООН представи рейтинга на страните с най-високо ниво на човешко развитие. Докладът „Индекси и индикатори на човешкото развитие“ бе поместен на сайта на организацията.

В този рейтинг са включени 189 страни – 59 от тях са високо развити, а 38 от страните са със средно развитие. От доклада става ясно още, че съотношението през 2010 година е било съответно 46 и 49.

ООН

Страната ни е много назад в класацията

Оценката на държавите е направена въз основа на средната продължителност на живота, средната и очаквана продължителност на обучението и брутния национален продукт (БНП) на глава от населението. Първото място в класацията, е отредено на Норвегия.

Там продължителността на живота е малко над 82 години, средната продължителност на обучението е около 12 години, а очакваната продължителност е малко над 18 години. Що се отнася до БНП, то той е над 68 хиляди долара.

Сред останалите страни, които се нареждат на първите 10 места в класацията, са Швейцария, Австралия, Ирландия, Германия, Исландия, Хонконг, Швеция, Сингапур и Холандия
На Русия е отредено 49-то място – след Оман и преди Черна гора.

ООН оценява средната продължителност на живота в Русия на 71 години, средната продължителност на обучение – от 12 години нагоре, прогнозната продължителност – 15.5 години, а БВП на глава от населението – 24 хиляди долара. .

Вероятно след всички тези данни се питате къде е България. Страната ни се нарежда на 51-ва позиция в класацията със средна продължителност на живота 74.9 години, продължителност на обучение – от 14.8 години нагоре, прогнозна продължителност – 11.8 години и БВП на глава от населението – 18.740 хиляди долара, пише Блиц.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар