Разкритие: Мръсният въздух понижава интелекта

Разкритие за смога сн. pixnio.com
0

Липсата на достатъчно кислород до мозъка води до по-нисък интелект, показна научно разкритие

В битката срещу мръсния въздух се включиха и учените. Ново разкритие относно това, колко е опасен той за здравето ни, може изцяло да промени вижданията на всички за уж незначителните щети от смога.

Той не само е една от причините за повишения брой туморни заболявания — най-малко по отношение на рака на белите дробове, но освен това влияе пряко върху мисленето и интелекта. Доказано е, че ако до мозъка не достига достатъчно кислород той може да загине. А това да доведе до смърт на организма. Но какво се случва, когато до мозъка достига не чист кислород, а въздух със съмнително качество?

Да, точно така! Мозъчните клетки започват или да се израждат, или да умират.

Изследване проведено в Китай ясно показва, че в големите градове, където нивата на мръсен въздух са направо опасни, нивото на интелект сред възрастните и децата рязко е започнало да намаля. Това твърдят резултатите от проучване на университета в Пекин и университета „Йейл“ в САЩ.

В продължение на 4 години учените изследват над 20 000 души. Най-възрастните са над 60, а най-малките — на 10 години. Резултатите ясно показват намалена способност за учене, възприемане и запомняне у всички участници в изследването, докато са поставени да живеят в замърсена градска среда. В същото време, след като бъдат извадени от нея и преместени в среда с чист въздух, със способности на запомняне и концентрация били забелязани веднага.

Учените смятат, че вредния ефект се увеличава с възрастта и засяга все повече хора. Мръсният въздух също така повишава риска от депресия и води до повишение на стреса и главоболието.

Разкритие за смога сн. pixnio.com
Разкритие за смога сн. pixnio.com

Какво предстои оттук — насетне, тепърва ще се решава от специалистите. Но със сигурност световните правителства трябва да вземат мерки за подобряване на качеството на въздуха и водата. Тъй като това не е проблем само на Китай, или на Азия и САЩ.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.