Корнелия Нинова е внесла 61 подписа за извънредно заседание в сряда!

Лидерът на БСП Корнелия Нинова вече е внесла 61 подписа, с които да се свика извънредно заседание на правителството в сряда. Темите и целта са ясни, но вижте сами какво съобщи червената лидерка преди минути: [caption id="attachment_563430" align="aligncenter" width="300"]Корнелия Нинова Корнелия Нинова иска заседание на парламента[/caption]

"Внесохме 61 подписа с искане за свикване на извънредно заседание на Народното събрание в сряда. Предлагаме дневен ред от две точки – първата е проект за решение по казуса за ЗД „Олимпик“. А втората е за изслушване на министър-председателя във връзка със срива в системата на Търговския регистър и електронните системи в страната.

Днешното решение при премиера е абсолютно неудовлетворително и за нас и за засегнатите от фалита на кипърското дружество „Олимпик“ български граждани. Застраховането е регулиран пазар, в който държавата има своята ключова роля. Освен това, „Гражданска отговорност“ е задължителна застраховка, така че българските граждани са добросъвестни платци. След като държавата не е упражнила необходимия контрол в лицето на КФН, след като се е стигнало до тук, не може да излезеш и да кажеш на тези хора да си водят делата в Кипър. Възможни са други решения. Ние твърдим, че може гаранционният и обезпечителният фонд в България да платят на хората, да влязат в правата им и тогава от свое име да водят дела в Кипър. Това би било отговорно към тези над 250 000 българи, болници и други юридически лица, които са се застраховали там. Изненадваща е упоритостта, с която правителството не иска да предприеме тези стъпки, за да се помогне на хората. Днес се твърди, че ще се чака европейска директива, която да променя европейското законодателство. Ние питаме - защо е необходимо да чакаме това?

Ако е необходима промяна в законодателството, свикваме заседание на парламента, тук сме, нека се внесе спешна промяна в българския закон. Могат за 24 часа да помагат на Кирил Домусчиев, не могат да помогнат на над 250 000 българи.

Не можем да разберем тази упоритост на правителството, да не иска да помогне на хората, но започваме да си задаваме въпроси. Да не се окаже, че това е пирамида? Има ли пари в гаранционния фонд? Да не се окаже, че там няма необходимите средства и някой не е упражнил контрол къде са и колко са? Тези въпроси искаме да обсъдим на заседанието на Народното събрание, защото в проекта за решение, който предлагаме, ние възлагаме на КФН да направи доклад с пълната информация за активите на дружеството. Искаме информация за събраните пари в гаранционния фонд и фонда за обезщетение, за това в кои банки се съхраняват, по какъв начин и т.н.

Искаме пълна прозрачност за състоянието на фонда. Премиерът да не казва, че трябва данъкоплатците да платят от джоба си тези пари. Това не е вярно. Застрахователите внасят в този фонд вноска, която е гаранция именно за такива случаи.

Това са пари, удържани от застраховките, които е внесъл всеки човек – така, че да не се прехвърля отговорността на данъкоплатците. Единствената вина е на държавата и институциите - КФН. Да се поеме отговорност не само чрез оставката на Ралица Агайн. Необходима е политическа отговорност за това какво се случва в държавата. За Търговския регистър отговорността се понесе от чиновниците. Министър Цачева все още си дължи оставката за срива в Търговския регистър. Ще бъде освободена Ралица Агайн, но не бива да се спира до там, защото тази практика - освобождаваш някой от администрацията и чиновниците и смяташ, че с това отговорността пада от политическото ръководство, трябва да спре. Тук става въпрос за политическа отговорност, затова че при правителството на Бойко Борисов се руши държавността и институциите. Днес министърът на финансите казва, че Комисията не е знаела как да реагира, какво да направи. Комисията за финансов надзор е институция, има закон. Проблемът е, че институциите в България не работят, че разрушиха държавността и държавата и, че системите една по една започват да рухват", заяви официално Корнелия Нинова.