Судан обезлюдява (Страната се превърна в пустош заради промените в климата)

Гласувайте за статията

До няколко години Судан ще бъде една от най-големите пустини след Сахара

Судан обезлюдява. За последните 10 години средната температура в страната се е покачила с близо 1,1 градуса. А до 2060 е са път да достигне до 3,3 градуса повече. Това е причината над 600 000 души да емигрират от там и да се превърнат в бежанци, които търсят нов дом другаде.

Доскоро Судан бе част от саваната на Африка и бе пълен баобаб и акации. Днес районите, в които тези растения могат да бъдат намерени са твърде малко, а условията за развъждане на селско стопанство и животновъдство намаляват, казват учените.

Земята, която през последните десетилетия се обезводнява, днес е повод за множество войни и кръвопролития. Най-жестока е ситуацията в провинция Дарфур, където от 2003 г. се наблюдава истински геноцид, защото властите не могат да справят с глада заради климата. И местното население е обречено на смърт.

Службата на ООН за координация по хуманитарни въпроси изчислява, че едва 1,9 милиона души ще могат да се занимават със земеделие или селско стопанство. Тъй като това е единственият начин да оцелеят. А междувременно 3,2 милиона души ще умрат заради критичен недостиг на вода. Днес Судан е 15-та най-бедна страна в света. А предвид ситуацията с водата и обезлюдяването на региона, тя е на път да се превърне в пустиня. С оглед на това, че изменението на климата създава и опасности от епидемии, болестите, които заплашват Судан са малария, жълта треска и холера.

Има ли решение?

Судан не е единствената държава в Африка, която е заплашена от изменението на климата. В списъка влизат още Сенегал, Мали, Нигерия, Чад, Судан, Южен Судан, Етиопия, Кения, Танзания, Мозамбик, Ботсвана, Зимбабве, Замбия и Ангола. Решението е изграждане на изкуствени водоизточници и системи за напояване и осигуряване на вода за населението, които да черпят вода от океаните, да я пречистват и преработват.

Судан умира! сн. Flickr

Судан умира! сн. Flickr

Това е един изключително скъпоструващ процес, който правителствата на тези страни не могат да си позволят. Но ако не бъдат подкрепени от развитите държави, много е вероятно техните граждани да са първите, които ще се качат на следващите кораби за мигранти.  И да прекосят Средиземно море на път за Европа…

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

1 коментар to “Судан обезлюдява (Страната се превърна в пустош заради промените в климата)”

  1. Лилит

    авг. 15. 2018

    И колко скъпо е струващ този процес, работна ръка ли нямат?!

Добавете коментар