Лияна Панделиева обясни нагледно ситуацията на летището в Берлин!

Журналистката Лияна Панделиева не само пътува, но и дава доста ценна информация от пътешествията си. Като например сравнението между едно германско и българско летище. Може и да не ви се вярва, но това е самата истина. Четете и цъкайте с език... [caption id="attachment_561322" align="aligncenter" width="300"]Лияна Панделиева Лияна Панделиева разказа преживяването си на германското летище[/caption] "Кацам си аз културно на Шонефелд с има-няма два часа закъснение и то вече станало полунощ. Прозяваме се дружно с другите пътници, чакаме си куфарите. И пътници от друг полет в салона също чакат пред друга лента. По едно време в средата на салона за багажите се появява служител и започва високо да говори на немски. Аз понеже отвъд ахтунг друго не знам, само се кокоря. Но мъжът, с когото делихме трите седалки в самолета се обръща към мен и казва: "Няма страшно, това е за пътниците от австрийския самолет. Остават без багаж."

Какво научавам в този момент? Летище Тегел - най-голямото международно летище на Берлин - било с работно време и хлопвало кепенците в 23 часа. Не можело самолетите да пречат на съня на берлинчани. Направо настръхнах като си представих какво може да се случи у нас, ако за това научи мъжът-тишина...

Но! Продължаваме! Тегел пренасочва всички закъснели полети към Шонефелд. Каца самолетът на австрийските авиолинии, слизат хората, но се оказва, че международното летище Шонефелд няма платформа с която да свали багажния контейнер на австрийците. Просто не притежават такава. Затова и хората няма да получат багаж, докато не намерят техници, които да разглобят контейнера и да извадят отвътре куфарите. Ето тук идва моментът за българско репортерско творчество: "Майки с малки деца, възрастни хора са потресени." И това си е съвсем вярно - аз им виждам потреса от три метра разстояние. Моят преводач ми казва, че съветът на летищния служител е да се върнат на другия ден, за да си вземат чантите. Ако не могат, до три дни ще им бъдат доставени на посочен от тях адрес.

Хората клатят глави (тези германци поне едно шайзе не знаят ли да кажат!) и се разотиват. Ние се гледаме подозрително - ами ако и на нашия багаж му се случи нещо? Но той си пристига културно.

Тук му е мястото да изтъкна, че след повече от 10 години строителство и вложени досега 7,2 млрд. евро в новото летище на Берлин Бранденбург, вече всички са наясно, че то никога няма да заработи. Причината е, че всичко е така жестоко объркано, че няма как да бъде поправено.

Но още по-изумително е, че още по време на строителството е било предвидено то също да е... с работно време! Да не забравяме правото на берлинчани да спят без небесни шумове.

Когато преди две зими летаргичното летище Пловдив се оказа затворено, а два самолета на нискотарифни превозвачи се приземиха там от самосебе си и пътниците (майки с малки деца и старци) чакаха три часа, докато се намерят служители, които да им докарат стълби, всички, като разбирачи по летищата заявихме, че няма такова чудо като затворено международно летище! Ами ако на някого му се спука апандисита по време на полет и в същото време ражда тризнаци? Как така Пловдив няма да посрещне такъв медицински напън! Етоооо! Има как! В групата на летищата, които не приемат извънредни и аварийни кацания е също и германското Тегел. По местно време, от 46 минути Тегел спи. Лека нощ и от мен. П.П. Ама какъв сладолед само имат германците!!!", разказа Лияна Панделиева.