Лияна Панделиева защити вестник „Стандарт“ след скандала с „расисткото“ заглавие! (виж тук)

Гласувайте за статията

Лияна Панделиева е категорична, че Стандарт не са нарушили никакви етически правила!

След скандала с „расисткото“ заглавие във вестник „Стандарт“, журналистката Лияна Панделиева скочи в защита на колегите си. Припомняме, че вестникът излезе с водещо заглавие „Африка ликува“ след победата на Франция на Световното по футбол. Ето и какво заяви Панделиева:

Лияна Панделиева

Лияна Панделиева скочи в защита на в-к „Стандарт“

„Нямам вече приятели в Стандарт – до един напуснаха, защото там не плащат заплати с години. Но искам да обясня защо заглавието, което разтърси толкова полит коректната гилдия, не е расистко и не е обидно.

Заглавието „Африка ликува“ е напълно вярно. 12 играчи от националния отбор на Франция са с африкански корени. Те могат да са първо или второ поколение французи, те могат да произлизат от държави, които са били завоевание на французите, но исторически си остават с африкански произход.

Ние и до днес наричаме Джон Атанасов българин, нищо, че е роден през 1903 година в Ню Йорк. Ама българин, та българин! И училище на негово име са направили! Щото е българин!

И какво пречи на хората от Камерун, Сенегал, Конго, Мали, Ангола, Того да крещят като луди, защото мъжете, които донесоха световната купа, носят и тяхната кръв? Защо народи, които са на дъното на бедността в света, да не ликуват? Или с произхода на свои хора могат да се хвалят само онези, които са бели, но черните нямат право на това?

А колко расизъм е заложена в тази проклета идея? Ние сме толкова, толкова против расизма, че не позволяваме на самите чернокожи да признават произхода си? Достойно е да си чистокръвен черен франзуцин, но не може да си французин с кръв от Того? Тези от Того не заслужават френската връзка или нямат право да се радват, че един от техните е успял пред очите на целия свят?

Да, от „Стандарт“ са написали заглавие с което са знаели каква буря ще предизвикат и тя е буря на първосигналното и елементарно мислене: щом се споменава Африка, това е расизъм. Що? – не е ясно. Щом е казано „Черен континент“, а просто така му казваме не заради цвета на хората там, а по причини, заради които някой все нещичко трябва да е прочел – това е расизъм.

А колко африкански държави са били колонии на Франция? Някой? 40 са! Дали е логично хора от тези бивши колонии, където французите са налагали своя ред с добрина, любов, нежност и търпение (това, заради един коментар вече уточнявам, че е люта ирония – тези хора са били разпъвани, горени, изкормвани, насилвани, задължавани да станат християни и т.н), да е гражданин на континентална Франция? О, да! И какъв е произходът на този човек? Ами африкански.

Който и българин да успее в нещо по света, независимо коя генерация е, ние го припознаваме и го изтъкваме като наше лично постижение, молим го да проговори поне с две думи на български и опитваме да си докажем, че душата му е балканска.

Ура за всички африкански победители, които трябваше да стигнат до континенталната земя на бившия си завоевател, за да бъдат признати! И дано тези млади мъже са вдъхновение за още много африканци, които искат да успеят истински.

И ще добавя още нещо, защото сложих и кадър на деца от Гана, които ритат кашон. Европейците, тези, които са закърмени с правата си и с високите технологии в ролята на бавачки, все по-малко ще играят футбол. С времето, с разглезването, с префърцунените удобства, децата искат гейминг конзоли, а не топки.

Така по естествен път чернокожите, които генно умеят да тичат и да се радват на движението, да скачат, да се надпреварват, ще станат водачи в колективните спортове. И да, Африка ще намери своето ключово място в света на напредналите държави чрез спорта“,

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар