Корнелия Нинова: Искаме незабавно оставката на министър Румен Порожанов! (още подробности)

Корнелия Нинова иска оставката на Порожанов
0

Корнелия Нинова и БСП искат незабавната оставка на министър Румен Порожанов!

Незабавната оставка на министър Румен Порожанов поискаха Корнелия Нинова и БСП. Скандалът с масовото избиване на добитък в Странджа и слуховете за чумна епидемия разбуниха духовете. Вече дни наред народът взривява мрежата със закани за протести и дори линч на управниците.

Корнелия Нинова
Корнелия Нинова иска оставката на Порожанов

„Искаме оставката на министър Румен Порожанов. Да не си измиват ръцете с директора на БАБХ Дамян Илиев. Румен Порожанов и премиерът Бойко Борисов носят лична отговорност за случилото се с чумата по животните.

БСП предотврати гражданско напрежение с присъствието си там. Освен опасност от зараза, има много по-голяма опасност от гражданско неподчинение, ескалиране на напрежението в цялата страна, има опасност от сблъсъци.

Нека всички политици да се обединят и да успокоят това напрежение, защото ще избие в крайности, които ще се отразят зле на България. Ако стопаните заведат колективен иск, за което са готови, всички действия досега на държавата са незаконни, държавата ще бъде осъдена и ще трябва да плаща обезщетение на тези хора.

Не получихме отговор на научното становище, издадено от центъра към МЗХГ, с което четири доктори, професори и специалисти оспорват, че става дума за заболяване от чума. Искаме да се изясни за какво точно става дума.

По време на Председателския съвет в НС оспорих всички досегашни действия на правителството като незаконни, на основание Закона за ветеринарно-медицинската дейност, който казва, че в тази ситуация трябва да се свика централната епизоотична комисия.

Заповедите трябва да се подпишат от министъра на земеделието и министъра на МВР. На това законово основание, БСП смята, че всичко направено дотук е незаконно. От БСП оспорихме практическото изпълнение на предприетите мерки.

Не се прави достатъчна дезинфекция, а стопаните не се информират. Предложихме да си спазват законите на страната, да си свикат централната епизоотична комисия днес. Двамата министри да си подпишат заповед за мерки.

На Председателския съвет ми обещаха, че докато се изясни дали има чума, ще предприемат мерки за карантина и дезинфекция в местата, за които има съмнения. Де факто започват отначало.

Помолихме дотогава да не се пристъпва към убиване на животни, докато всичко това не се свърши – да се затворят районите, да се информират хората, да си направят както трябва документите. Пълен контрол, карантинни мерки!“, категорична е Корнелия Нинова.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.