Разделяй и владей! Защо Доналд Тръмп се опитва да разбие ЕС и НАТО?

Гласувайте за статията

Доналд Тръмп изтегли САЩ от комисията за правата на човека към ООН и прави опити да разбие ЕС. Защо?

Доналд Тръмп доста успешно се опитва да предизвика конфликти между страните от ЕС. Искания за по-високи вноски за членство в НАТО. Искания да се откаже газопровода „Северен поток“, който да свърже Германия и Русия. Обвинения към Тереза Мей, че опитите й да запази членството на Британия в ЕС и близостта със съюза са катастрофални за Англия. Напускане на комисията за правата на човека към ООН.

Въпросът след всички тези събития е „Защо?“

От идването си на власт, американския президент прави всичко възможно, за да докаже, че Европа е слаба без Америка. В лицето на Русия и Путин той използва доста добро плашило срещу властта на европейските лидери. В същото време прави всичко, за да отслаби обединените им позиции. Америка не само обяви търговска война на Европа. Белият дом прави опити да разбие ядрото на ЕС. И да раздели съюза в дълбочина, а не само по периферията.

„Брексит трябва да продължи. Само така ще се спасите от затъващия кораб наречен „ЕС“ и ще покажете, че сте истински партньори на Америка“. Това беше негласното послание на Доналд Тръмп.

Лидерът на Америка обаче въобще не е загрижен за благото на Британия. Той просто иска да отслаби общността. Една стабилна и обединена Европа, която е в хармонични отношения с Русия и Китай, би била сериозна стена за американското влияние. Американският президент осъзнава това и прави всичко, за да отслаби тази структура. Обвиненията, че Меркел е пионка на Русия, са опит да се подкопае доверието към най-силната държава в ЕС. В същото време химерата Кремъл и раздуването на претенциите на Путин за влияние над Европа, са най-доброто оръжие от страна на САЩ да отслаби общността.

Доналд Тръмп цепи ЕС отвътре? Вижте ходовете му сн. Twitter

Доналд Тръмп цепи ЕС отвътре? Вижте ходовете му сн. Twitter

От една страна — натискът на Вашингтон и сложната ситуация с Кремъл. От друга — натискът на Ердоган и кризата с мигрантите. Колко време съюзът ще издържи, преди да се разпадне? И уж обединената Европа да изпадне в най-тежката криза от десетилетия насам?

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Разкрития.ком препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар