Мексико с нов президент (Решаващ вот и за кризата със САЩ)

Гласувайте за статията

Мексико с решаващ вот за президент — ще се промени ли политиката спрямо САЩ?

В Северна Америка предстои промяна на политическата ситуация и тя няма да бъде заради Доналд Тръмп. В Мексико се избра нов президент, а тепърва предстои да се разбере, дали отношенията между двете страни ще се подобрят, или ще се разпадна.

Фаворитът на  левите – Андрес Мануел Лопес Обрадор спечели властта, която бе изгубена от двете партии, които управляваха държавата през последните 100 години.

Изборите бяха три в едно и освен президент, в Мексико гласуваха за парламент и правителство също така. Обрадор спечели с безапелационна подкрепа. И не остави никакъв шанс за противниците си още по време на първия тур.
Обрадор  даде заявка още преди победата, че ще се бори с корупцията. Президентските избори са решаващи и за бъдещето на страната, тъй като властите имат сложни отношения със САЩ. Американския президент заплаши да изгради между двете страни, за да спре влизането на незаконни имигранти в страната. В същото време, от другата страна на границата заявиха, че Мексико няма да плаща за ограда, която ще рухне само след 4 години. Колкото ще трае и мандатът на Тръмп. Или дори по-малко.

Би Би Си заяви, че настоящата кампания в Мексико е била белязана от най-лошите политически сблъсъци през последните няколко десетилетия.

Кореспондентът на Би Би Си от Мексико, Уил Грант заяви, че мнозинството от избирателите искали да сменят сегашния президент Енрике Пеня Нието. Голяма част от тях са разгневени заради забавения икономически растеж на Мексико. Както и за  широко ширещите се корупция и престъпност.

Мексико с нов президент сн. Туитър

Мексико с нов президент сн. Туитър

Обрадор посочи борбата срещу корупцията като един от стълбовете на своята кампания и обеща да увеличи заплатите и пенсиите, предаде Би Би Си. Новият . президент не е коментирал отношенията с Америка все още. Но не е симпатизант на президента Доналд Тръмп, със сигурност.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар